Еманюел Макрон обяви кандидатурата си за президент на Франция

Еманюел Макрон

Бившият министър на икономиката на Франция Еманюел Макрон обяви, че се кандидатира за президент на страната, предаде БНТ. Центрист, бивш инвестиционен банкер в Ротшилд, Макрон се смята за изгряваща звезда на френската политическа сцена. Емилия Запартова за амбициите му за Елисейския дворец.

Бившият френски министър на икономиката, който през април основа свое движение, обяви дългоочакваното си решение.

"Кандидатирам се за президент на Републиката,защото вярвам повече от всичко, че можем да успеем, че Франция може да успее", каза Макрон.

Той смята, че политическата система във Франция е блокирала. Вярва в демократична революция, която да се справи с предизвикателствата на 21 век. Стратегията му е да застане извън традиционните партии.

"Залогът за мен не е да обединя левицата, нито да обединя десницата. Залогът е да обединя французите ", обяви кандидатът за президент.

Човек от обкръжението на Франсоа Оланд, Макрон е критикуван от някои социалисти ,че е предал партията въпреки, че той не е нейн член. 38 годишният инвестиционен банкер подаде оставка като министър на икономиката през август. Преди това имаше противоречия с управляващите, най-вече за 35 часовата работна седмица. Макрон смята, че тя е твърда къса за младите французи и това трябва да се промени. Освен това заяви , че не вярва в " нормалния президент "какъвто искаше да бъде Оланд в началото на мандата си.

Роден в Амиен, Макрон среща в гимназията бъдещата си съпруга ,която е негова учителка , с 19 години по-възрастна от него, майка на три деца. Еманюел и Брижит се женят в Париж , а неговата кариера започва след завършването на престижната национална школа по администрация. Макрон обяви кандидатурата си за президент четири дни преди първичните избори за номинация в десницата. Очаква се до 16 декември Франсоа Оланд също да заяви участие в надпреварата за Елисейския дворец.

Коментари

Задължително поле