Емил Димитров: Подадох сигнал за град, който се захранва с вода, без да я пречиства

Сигнализирах за град, който е закачен към водопровод на „Напоителни системи“ и без да се пречиства се захранва с вода. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред журналисти.

Според източници на "Труд" сигналът е Ботевград. Разследване на вестника в три части (вижте цялата поредица в "Още по темата" под публикацията) показа какви са проблемите с водоснабдяването на Ботевград и как те са свързани с действия и бездействия на кмета Иван Гавалюгов.

"Ние имаме един град, в който това, което е разрешено с нормалния водопровод с пречиствателната станция не се ползва. Вместо това целият град е закачен към водопровод на „Напоителни системи“. И без да се пречиства се захранва целият град. Аз не мога да спра водата, защото хората ще останат без вода. Ако утре има някакви заболявания, няма ли да кажат: „А, защо вие си мълчите?“. Така че аз съм сигнализирал", каза още министърът.

Той отказа да назове за кой град става въпрос и обясни, че първо трябва да съобщи на премиера.

„Към момента в язовирите имаме вода, но в някои недостатъчно. Искаме да спрем залповото източване на язовирите, защото имаме и недобросъвестни ВиК-ата“, каза още министърът.

„Ние нямаме вина като министерство, че някой е решил да затъне в дългове, а друг в съседния окръг всичко му е наред. Някой е решил да си отреже помпите или не си е плащал с години сметките и понеже няма пари за ток, видиш ли ние трябва да даваме вода, докато не източим язовира. Трябва да урегулираме оттока, трябва да пестим, водата е ценен ресурс“, посочи още Димитров.

Той се обърна към всички ръководители на ВиК сектора" "Имате си собствени мощности, ползвайте си ги. Не източвайте залпово язовирите, защото просто ще се разбере и започваме да го следим ежедневно. Не един път в месеца“.

Коментари

Задължително поле