Емил Димитров: Шламохранилището на ТЕЦ "Република" е трябвало да спре работа още през 2016 г.

Кадър от БНТ/Архив

Шламохранилището на ТЕЦ "Република" в Перник, което заради скъсана дига наложи евакуация на част от квартал на града, е трябвало да излезе окончателно от работа през 2016 година. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той уточни, че в Министерския съвет от миналия четвъртък не могат да вземат решение - това строеж ли е, или не.

"Това е завод, който с тръби изхвърля там шлам. По всички наредби, най-вече №9, това е хидротехническо съоръжение. Само че то е трябвало да излезе 2016 година окончателно от работа. И Министерството на енергетиката оттогава не го проверява и не го контролира, защото счита, че това съоръжение не трябва да работи, но то си продължава да работи.", каза Димитров.

Министърът уточни, че е изпратил Басейнова дирекция, която е намерила още две места с инфилтрации. "Онзи ден потече от най-безопасната страна въпреки че влезе в хората", допълни той. "Строителен обект. Рекултивация. Това е истината. Това трябва да се довърши, да се приключи, да се залеси, за да не праши на хората въздуха и те да се чувстват добре. Ако не е хидротехническо съоръжение, въпреки че е работило до вчера, то не може да продължава да работи като хидротехническо. Ако това е строеж и е направен първи и втори етап, какво става с третия етап. Има проблеми с котите, има проблем и с опасността, че може да наводни. Няма кой да подпише да работи този обект повече. Няма такъв луд човек в България.", добави Димитров.

Министърът каза още, че днес ще има среща с кмета на Перник и главния архитект на града, и ще ги попита колко проекта има внесени при тях и колко са забавили те.

Според него язовир "Студена" не трябва да се източва с тези темпове, с които се източва сега. От София идва достатъчно вода, защо трябва да се точи язовирът? - попита Димитров. И отбеляза, че ако точат по-малко, водата ще им стигне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България