Енергото съкрати срока за сметките за ток

Дружествата начисляват неустойка на забавени сметки за ток.

Омбудсманът предлага да остане 20 дни

Начисляват неустойки при забавяне

Абонати се оплакаха, че електроразпределителните дружества без предупреждение са върнали 10-дневния срок за плащането на сметките за ток, който заради извънредното положение от пандемията бе удължен на 20 дни.

За това сигнализира омбудсманът Диана Ковачева. Тя призова „ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД, „ЧЕЗ Електро България” АД и „Енерго-Про Продажби” АД, да удължат от 10 на 20 дни срока, в който клиентите им да платят задълженията си. Според омбудсмана това се отразява неблагоприятно на затрудненото финансово състояние на гражданите, защото от 11-ия ден след излизане на фактурата започват да се начисляват неустойки за забавянето.

„Следва да отбележа, че наблюдаващата се в момента усложнена епидемична обстановка доведе до приемане на нови, по-тежки мерки против разпространението на коронавируса, с предстоящ локдаун, което неминуемо ще засегне голяма част от доходите на домакинствата”, подчерта Ковачева. В отговор от ЧЕЗ обясняват, че след 1 октомври 2020 г. дружеството прилага 14-дневен срок за плащане на задълженията, а не 10-дневен, както е според Общите условия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари