Ентусиасти преобразяват цял квартал

Виктор Райковски (вдясно) е моторът и основният инициатор на акциите от самото начало. По-късно се присъединяват Лилка Вачкова и Евлоги Вацев. Снимка: Пламен Стоименов

Групата “Бъди общественополезен” вдъхна нов живот на 13 градинки в Изток

Началото е на 3 март, днес вече стотици са се включили в акциите

  • Правят всичко доброволно, отделят личното си време и средства
  • Не просто чистят и ремонтират, а изцяло трансформират междублоковите пространства
  • Общината и дарители помагат за каузата

Ще ги познаете по тениските с надпис “Бъди общественополезен” и сякаш неизчерпаемата енергия, идеи и желание, които влагат в каузата си. Или просто по многото свършена работа.

Те са група ентусиасти, които вече месеци наред преобразяват столичния квартал Изток.

Случайно или не, началото е на 3 март, когато няколко човека решават да изчистят градинката пред блока си. Днес, в каузата вече са се включили стотици хора, а цели 13 градинки в елитния столичен квартал са напълно преобразени. Те не просто чистят, боядисват и поправят пейки, катерушки и други съоръжения, а изцяло им вдъхват нов живот и ги правят място, на което децата са щастливи и се развиват чрез игрите си. Изцяло доброволно и основно със собствени средства. Появяват се обаче все повече дарители, впечатлени от каузата. Софтуерната компания “Амдокс” дарява 1200 лева, за да ги подпомогне. Вече поставят в реновираните от тях градинки табели с името на групата им - “Бъди общественополезен”, заедно с логото си, в което има феникс, символизиращ постоянно възраждане, обновление, новото и слънцето. Ако минавате през някоя прекрасна градинка в квартала и видите табелата, те са виновниците.

Виктор Райковски е моторът и основният инициатор на каузата от самото й начало. И досега й отделя цялото си свободно време, влагайки много труд и енергия. Около себе си събира приятели, съмишленици, съседи и непознати, които искат да свършат нещо добро.

Питам го дали хората пазят и оценяват усилията им. С усмивка отговаря, че има подобрение, “Пазят малко повече, промяната става бавно, но се надявам, че след време нещата ще изглеждат по-различно. Трябват дела. Убедихме се, че ако искаш нещо, трябва да действаш то да се случи. Не да чакаме супергерои, спасители или някой друг, който ще дойде и ще оправи нещата”, казва Виктор.

Неуморна част от хората, обединени под мотото “Бъди общественополезен”, са Лилка Вачкова и Евлоги Вацев, които се занимават с проектен мениджмънт. Евлоги и Виктор са приятели от деца и той ги привлича за каузата си при преобразяването на четвъртата градинка. Тогава те дори не живеят в квартала. А по стечение на обстоятелствата от няколко седмици Изток вече е техният дом.

“Преместихме се покрай градинките”, казва с усмивка Евлоги. Младите хора определят “фаталната” 13-та градинка като техния шедьовър, и то с право. Тя е основно почистена, пейките и катерушките са боядисани и ремонтирани, има нови люлки, пързалка, баскетболен кош, игри за децата.

“На тази градинка се научих да заварявам, дори ни се наложи да си купим електрожен със собствени средства. И така изцяло преобразихме стария и занемарен баскетболен кош - изградихме го почти наново. Ние израстваме стъпка по стъпка и се учим. Всяка следваща градинка ни се получава по-добре. Не правим нещо повърхностно - просто да боядисаме и изчистим, не правим оборка, а се стараем, за да покажем, че ако хората се обединят в усилията си, могат да направят нещо добро. Ние възродихме тази градинка - те изглеждаше по коренно различен, потискащ начин”, разказва Евлоги.

“Повечето хора ни категоризират като бояджии или като събирачи на боклук, а ние не сме нито едно от двете. Ние всъщност претворяваме, което включва много повече неща - всякакви технически дейности като шлайфане, рязане, заваряване, боядисване”, посочват младите хора.

Разбира се, ограничават се в рамките на дейностите, които законът им позволява.

“Не можем да слагаме нови съоръжения или да премахваме други - единствено можем да ги поправяме и то в някаква степен, и да ги обновяваме. Ние все пак нямаме професионален опит и получаваме всеки път разрешение от общината за всичко, което правим”, казват още от “Бъди общественополезен”.

Преди време от община “Изгрев” им обещават подкрепа и тя вече е факт.

“Намерихме съвестни хора, които виждат, че правим нещо добро и се опитват наистина да ни съдействат. Лично се ангажират и отделят от времето си. Включват се като осигуряват бои и други материали, предоставят и люлки на мястото на старите и изпочупени такива”, казват младите хора.

От най-малки деца до възрастни хора се включват в акциите. Повечето са образовани хора, с възможности.

“Ние сме много щастливи и благодарни, защото промяната идва от шепата хора, които имат съзнание, а другите в един момент просто започват да следват по-доброто. Ние не се надяваме, че нашата инициатива ще стигне до всички, но привличаме точно хората с желание, а не тези, които цял живот са си търсили извинение”.

Правят опит да помогнат за преобразяването и на други квартали - наскоро се включват в обновлението на една градинка в Дружба.

“Член на групата, който живее там, даде предложение да опитаме и се получи доста добре. Първия ден хората ни гледаха леко с недоверие, но на втория слязоха повече от 40 човека от блока. Впечатляващо е, че следващия уикенд, вдъхновени от нас се организираха и сами почистиха пред блока си. На следващата седмица много хора от Дружба дойдоха да помагат при нас”, разказа Виктор.

До края на лятото групата “Бъди общественополезен” си дава заслужена почивка, а на есен с нови сили, същата енергия и усмивки, продължават да правят града, едно по-красиво и добро място за живеене. Накрая предизвикват всички останали да се за запитаме - Колко съм полезен и какво направих аз за града или за другите.

Ако искате да помогнете на каузата или на вашия квартал, може да откриете Виктор и неговите съмишленици във фейсбук групата “Бъди общественополезен”.

 

Триизмерен таласъм учи деца и възрастни да пазят чисто

Любими анимационни герои „оживяват” на кошчетата за боклук

Четири дни рисуват лика на Майк Вазовски

Ентусиастите, обединени под мотото “Бъди общественополезен” непрекъснато се усъвършенстват и правят техните проекти все по-интересни, полезни и изпипани.

Отскоро преобразяват старите неугледни кошчета за боклук в съвременни анимационни герои, които децата припознават и харесват. В 13-тата градинка правят първото 3Д кошче, с лика на таласъма Майк Вазовски.

“Използвахме специален биополимер, за да оформим лицето на таласъма - предостави ми го един мой приятел, който го разработва. Той е нещо като лак, който може да се смеси с боя и се надува до 80 пъти. След това се втвърдява и много добре се захваща. Отгоре го полирах с кит с фибростъкло в него, останалото е художествено оформление”, обяснява Евлоги, който е творецът в групата. Само изработката на кошчето му отнема четири дни.

“Започнахме на осмата или деветата площадка да боядисваме кошчетата и това много добре се възприема от хората. Преди сякаш не ги забелязваха и си хвърляха боклуците на земята, макар кофата да е на 5 метра от тях. Сега боклуците са много по-малко”, казва Виктор Райковски.

 

Цветовете на знамето присъстват във всяка градинка

На пейка трибагреник отдъхват софиянци

Основен елемент е и дъгата

При последните градинки става традиция да боядисват някои елемент в цветовете на българското знаме.

“Решихме да се опитаме да се върнем към най-българските цветове. Това не е проява на национализъм, а нещо, което трябва да възприемаме като нормално. Стремим се да не прекаляваме. Така ни хрумна идеята да направим тази пейката трибагреник. Тя със сигурност е най-дългата пейка флаг. Самото є боядисване ни отне около пет дни, в които различен брой хора работеха по нея”, казват Виктор, Евлоги и Лилка. Боядисват и купола на площадката за игра в цветовете на българското знаме. Вътрешната му страна пък оцветяват в синьо, символизиращо небе, на което ще сложат и светещи звезди.

“Искаме на площадките децата не просто да играят, а да се развиват. Не сме съгласни, когато някой каже, че просто чистим или събираме боклуци, защото ние се опитваме доколкото можем да ги прекроим и те да бъдат полезни и приятни за децата”, казват младите хора.

Друг символ на тази площадка е дъгата. “Искахме да я върнем на децата, защото напоследък тя много се политиизра. Дъгата винаги си е дъга и смятаме, че мястото є е на детската площадка.”, казват от “Бъди общественополезен”.

 

Игрите пред блока, не на компютъра

Първият уличен Туистър радва малчуганите

Експерти от БАН помагат за изработката

На една площадка спонтанно им хрумва идеята да направят любимата на днешните деца игра Туистър.

“Преди това бяхме направили един Кър, който беше популярен през нашето детство. Малчуганите се чудеха какво е това и осъзнахме, че на тях не им е интересно. На друга площадка направихме Дама, която също не беше особено атрактивна за тях. Така някой спомена Туистър и преценихме, че плочките в градинката са много подходящи да се боядисат в различни цветове и да имитират кръговете от играта. Тази игра може да се играе и от възрастни, не само от деца, защото кръгчетата са големи.

Първата стрелка направихме с дръжката на четката, с която боядисахме плочките, но някой беше минал в тъмното и я беше настъпил. Търсих вариант как да я направим вандалоустойчива, така да се каже. Покрай работата си имам контакти с Българската академия на науките и отидох в Института по механотехника. Техен стругар ни изработи четири стрелки от техническа пластмаса, защото тя е изключително здрава, но и гъвкава. Можем да ги използваме за други площадки”, обяснява Евлоги.

Играта се възприема много добре и е първият уличен Туистър, не само в България.

Площадките в днешно време имат един малък дефект - те са по-скоро силови, повечето са правени по социалистическо време. Намерихме много мнения на водещи експерти, които са категорични, че безразборното оцветяване на катерушките и другите елементи е вредно за децата, то ги обърква. Ние се стремим зад всеки цветен щрих, който правим да има някаква логика и последователност, симетрия и естетика. Избягваме безразборното използване на цветове”, обясняват от “Бъди общественополезен”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл