Ердоган: България оказва сериозен натиск върху турците там

Снимка: Архив

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че България „оказва натиск“ върху турците, живеещи на нейна територия в навечерието на парламентарните избори и на фона на нарастващо напрежение между Анкара и София, съобщи Ройтерс.

Агенцията припомня, че миналата седмица Външно министерство привика турския посланик и отзова българския в Анкара за консултации. България също изгони турски гражданин и забрани на други двама да влизат на нейна територия, след като стана ясно, че турски министър е агитирал в полза на политическа партия, пише още Ройтерс.

„Обръщам се към България. Обръщам се към нашите братя там. Много сме натъжени да виждаме и чуваме, че там се оказва натиск. От една страна говорите за демокрация, но от друга оказвате сериозен натиск на турците. Това няма да проработи“, заяви Ердоган по време на реч в Анкара, без да дава повече подробности. "От една страна говорите за достиженията на правото на ЕС, от друга правите точно обратното. Не може така", каза турският президент и добави, че се надява изборите в България да минат "по справедлив и прозрачен начин".

Ердоган се срещна с нашенци впрезидентския сарай в район „Бештепе“ в Анкара, допълва 24rodopi.com. Сайтът също цитира изявлението на турския президент, касаещо страната ни:

"На 26 март има избори в България, Аз в същото време отправям послание към България. Надявам се изборите там да протекат в една спокойна атмосфера и да се финализират прозрачно и честно. Това, че там виждаме и слушаме, че се извършва натиск, сериозно ни натъжава. От една страна ще говориш за демокрация, а от друга страна ще прилагаш натиск върху турците, живеещи там. Няма как да стане това! Ние искаме правото да застанем до нашите сънародници. Надявам се по време на изборите в България, ще се действа в рамките на демокрацията и закона. Трябва всички заедно да работим за стабилността на региона".

Коментари

Задължително поле