Ердоган е разговарял с престолонаследника на Саудитска Арабия за убийството на Хашоги

Президентът на Турия Реджеп Тайип Ердоган е провел телефонен разговор с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман във връзка с убийството в Истанбул на Джамал Хашоги.

Журналистът на The Washington Post и критик на властите в Рияд, бе убит след влизането си в консулството на арабското кралство в Истанбул на 2 октомври.

От източници на турското Президентство става ясно, че разговорът е бил по инициатива на саудитската страна, предаде Anadolu Agency. Обсъдени са общите усилия за пълното изясняване на всички обстоятелства около жестокото престъпление и конкретните стъпки, които следва да бъдат предприети в това отношение, посочва агенцията.

Вчера Ердоган се е чул и със семейството на Ханшоги, като е поднесъл съболезнованията си и е уверил, че Анкара ще направи "всичко", за да реши случая.

Междувременно, вестник Hurriyet съобщи, че властите на Саудитска Арабия са отказали да позволят на турската полиция да потърси кладенеца в градината на консулството на Рияд в Истанбул като част от разследването.

По-рано представители на Анкара проведоха инспекции в дипломатическата сграда и в резиденцията на генералния консул на Саудитска Арабия.

След повече от две седмици яростно отричане, че Хашоги е мъртъв, саудитското правителство на призна на 20 октомври, че той е бил убит при сбиване в консулството и осъдиха убийството му.

Коментари

Задължително поле