Ердоган: Израел е терористична държава, в Газа сме изправени пред геноцид

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Израел е терористична държава, а Хамас е легитимна политическа сила в ивицата Газа, съобщава Anadolu Ajansı.

„Израел се занимава с държавен тероризъм. Казвам това ясно – Израел е терористична държава. Вие наричате „Хамас” терористична организация. Но „Хамас” е политическа партия, която спечели изборите. Това каза Ердоган по време на реч в парламента пред членове на управляващите Фракция и развитие на Партията на справедливостта.

Ердоган добави, че Турция ще продължи да работи, така че "светът да знае и признава Израел за терористична държава".

„В Ивицата Газа сме изправени пред геноцид. Сега стотици адвокати се обръщат към съда в Хага, за да предприемат действия срещу това. Те правят всичко необходимо. Ние ще направим всичко необходимо. Ако Израел продължи да действа по същия начин, ще потвърди, че е терористична държава“, каза още Ердоган.

Турският лидер каза, че Израел ще бъде разочарован от конфликта в Близкия изток, точно както Армения беше по-рано от конфликта в Карабах.

"След години преследване на мечти за нашите земи, Армения научи урока от войната в Карабах и зае мястото си. Израел също ще бъде разочарован. Докато ние, 85 милиона души, сме обединени, никой не може да ни пречупи. И следователно все още силна и модерна армия е необходимост за нас”, коментира още Ердоган.

Турският лидер посочи, че Анкара планира да се "свърже по телефона с 41 страни, които се въздържаха по време на гласуването на резолюцията за прекратяване на огъня в Общото събрание на ООН", за да ги убеди да "видят истината".

„По този начин ще продължим да изолираме Израел“, заяви Ердоган.

Ердоган обеща, че ще се стреми да изолира Израел заради операцията в Ивицата Газа.

„Ние ще разширим дипломатическите си контакти. Ще се включим в диалог както със 121 страни, които подкрепиха резолюцията за Близкия изток, така и с тези 40 страни, които се въздържаха от гласуване. Ще продължим да изолираме Израел и да подкрепяме  Ивицата Газа с всякаква хуманитарна подкрепа. Ще предприемем стъпки, за да гарантираме, че те ще бъдат съдени в международни съдилища", подчерта Ердоган.

Междувременно Турция многократно е заявявала готовността си да действа като гарант в разрешаването на конфликта между Израел и палестинското движение „Хамас” и е предлагала провеждането на международна мирна конференция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток