Ердоган: Мирен коридор в Сирия ще реши мигрантската криза

Мирният коридор на границата с Турция в Сирия ще даде възможност за преселване на 3 милиона сирийци от Турция, Европа и други страни, ако бъде разширен до линията Деир ез-Зор - Рака, заяви във вторник турският президент Реджеп Ердоган в реч пред общото събрание на ООН,цитиран от Anadolu Agency.

В Ню Йорк Ердоган каза, че "ефективното функциониране" на Конституционния комитет е "критично важно за политическото и териториалното единство на Сирия".

Турски и американски военни служители се съгласиха на 7 август да създадат зона за сигурност в Северна Сирия и да разработят коридор за мир, който да улесни движението на разселените сирийци, които искат да се върнат у дома, припомня агенцията.

Трябва да бъде решен проблема с терористичната групировка ПКК и нейния сирийски клон – Отрядите за народна самоотбрана, действаща под прикритие на Сирийските демократични сили в Северна Сирия, в името на безопасността и сигурността на региона, заяви турският президент.

Ердоган също така призова членовете на ООН да подкрепят усилията на Турция да гарантира сигурността в сирийската провинция Идлиб, за да се избегне масовата миграция и смъртта на цивилни, и добави, че международната общност „губи способността да намери трайни решения“ на предизвикателства като тероризъм, глад, мизерия и изменение на климата.

Турция е "най-щедрата страна" що се отнася до хуманитарна помощ. Тя е домакин на 5 милиона разселени хора, бягащи от конфликти, глад, преследване - повече от населението на 29 американски щата.

"През 2019 г. Турция спаси 32 000 нелегални мигранти от удавяне в морето, репатрира 58 000, без сирийците", добави Ердоган.

Коментари

Задължително поле