Ердоган пак плаши Европа с бежанци

Реджеп Ердоган призова европейските страни да положат усилия за спиране на насилието в Идлиб.

Турция не можела да се справи с новия наплив на сирийци

Делегация на Анкара на преговори в Москва

Турция не може да се справи с новия наплив на сирийски бежанци към своя територия, който може да изправи Европа пред повторение на мигрантската криза от 2015 г. За това предупреди турският президент Реджеп Ердоган, предаде Ройтерс.

По думите му над 80 000 души от сирийската провинция Идлиб се избягали в райони край турската граница от бомбардировките на сирийските и руските сили. “Ако насилието срещу хората в Идлиб не спре, техният (на бежанците) брой ще нарасне. В такъв случай Турция няма да понесе подобно бреме на собствен гръб”, обяви Ердоган.

И допълни, че “негативният ефект от този натиск върху нас ще бъде усетен от всички европейски държави, особено от Гърция”. И заради това в Европа може да се повтори бежанската криза от 2015 г., когато над 1 милион души заляха Стария континент. Мигрантските потоци бяха овладени със споразумението между Брюксел и Анкара от 2016 г., по силата на което срещу финансова помощ от ЕС Турция задържа сирийски бежанци на своя територия. Там в момента се намират около 3,7 млн. сирийци.

Ердоган съобщи още, че от днес делегация на Анкара, водена от зам. външния министър Седат Юнал, е в Москва за преговори по кризите в Сирия и Либия. “Полагаме всички усилия да договорим с Русия спиране на атаките и ще продължим да го правим”, посочи турският президент.

Анкара не за първи път заплашва Европа с бежанска вълна в опит да прокара идеята си сирийските бежанци да бъдат върнати в “сигурни зони” в Северозападна Сирия.

Коментари

Задължително поле