Ердоган представи първият електромобил, произведен изцяло в Турция

Турският президент Реджеп Ердоган представи в петък първият автомобил, произведен изцяло в страната в индустриалния хъб близо до Истанбул - Гебзе.

Колата е прототип на електрически автомобил с повишена проходимост (SUV), а производството му е планирано да започне през 2022 година, след като бъдат завършвани всички необходими производствени мощности, съобщи БНР. Всъдеходът ще има произведена в Турция литиево-йонна батерия, зареждаща се до 80% за по-малко от 30 минути.

Турция ще притежава правата върху интелектуалната собственост на местния електромобил, заяви министърът на науката, промишлеността и технологиите Фарук Озлу. Церемонията по откриването също има за цел да стартира официално "Информационната IT долина на Гебзе, която ще бъде технологичната база на нашата страна", допълни министърът.

Миналата година пет водещи турски компании - Anadolu Group, BMC, Kok Group, Turkcell и Zorlu Holding - с подкрепата на Съюза на камарите и стоковите борси на Турция обединиха усилията си, за да създадат първия прототип на електрически автомобили, изцяло произвеждан в страната.

По-рано днес стана ясно, че управляващите в Турция ще направят инвестиция в проект за електромобили през следващите 13 години в размер на 22 милиарда турски лири (около 3,7 милиарда долара).

Коментари

Задължително поле