Ердоган: Турция и Германия трябва да се съсредоточат върху общите интереси

Според турския лидер новите глобални предизвикателства изискват Анкара и Берлин да оставят настрана различията си и да се съсредоточат върху общите интереси, предаде електронното издание на вестник Yeni Safak, като цитира статия на държавния глава за германския Frankfurter Allgemeine Zeitung в навечерието на визитата му в Германия.

„Драматичните развития в света принуждават и Турция, и Германия да не отлагат отварянето на нова страница в двустранните отношения, да загърбят различията си и да се съсредоточат върху своите общи интереси,” пише Реджеп Таийп Ердоган.

И двете държави се изправят пред еднакви заплахи като тероризъм, неестествени бежански потоци и търговски войни. „Да се концентрираме върху общите ни интереси, общите предизвикателства и заплахи, пред които се изправяме. Да уважаваме различните си мнения, но да държим отворени всички канали за диалог, да продължим обмена и да демонстрираме максимум отзивчивост, за да се опитаме да разберем темите, които са чувствителни за нас,” коментира Ердоган.

В четвъртък турският президент пристига в Германия на тридневна държавна визита, която вече привлича общественото внимание. Целта й е подобряване на политическите и икономическите връзки между двете страни. Той ще има среща с колегата си Франк-Валтер Щайнмайер и ще разговаря с канцлера Ангела Меркел.

В статията си за немския всекидневник държавният глава на Турция се обръща отново към германските власти за по-голяма солидарност с борбата на държавата му срещу незаконните и терористични групировки.

„Очакваме Германия да разшири и увеличи подкрепата си за Турция в битката й с терористични групировки като ФЕТО, ПКК и РНОП-Ф, които заплашват и вътрешната сигурност на Германия“, отбелязва Ердоган.

Той предупреждава и за пропагандата, която развиват активистите им в Германия: „Членовете на ПКК и ФЕТО и техните организации използват различни инструменти, включително манипулации и фалшиви новини, за да саботират двустранните отношения“.

Нежеланието на Германия да предприеме сериозни мерки срещу подобни групировки е източник на напрежение между двете страни в изминалите две години, но напоследък се предприемат стъпки за подобряване на връзките.

С делегацията на президента пътуват ключови фигури като министрите на икономиката, финансите, търговията и индустрията.

Германия е дом за повече от 3 милиона турски мигранти и основен икономически и търговски партньор на Турция. В 2017 година двустранния търговски обмен достигна 37.6 млрд евро ($43.6 млрд).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа