Ердоган унизи Урсула фон дер Лайен на срещата им в Анкара (ВИДЕО)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не получи кресло по време на състоялата се на 6 април среща в Анкара с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган, в която участва и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

На видео се вижда, че ръководителят на изпълнителната власт на ЕС не получава съответстващо на ранга и място в залата, където турският лидер прие двамата висши политически представители на Съюза. В нея имаше само две кресла, едно от които зае Шарл Мишел. В крайна сметка й беше предложен диван на около 4 метра срещу турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който според дипломатическия протокол е с по-нисък ранг от началника на Европейската комисия.

Според приетите норми по време на такива преговори мястото, на което седна бившият германски министър на отбраната, „обикновено е запазено за преводачи и други участници в срещата“.

Преди „инцидента“ и тримата позираха за протоколна снимка, стоящи заедно: Урсула фон дер Лайен вляво от Реджеп Тайип Ердоган и Шарл Мишел вдясно, което отразява по-стандартно техния статут. Едва тогава фон дер Лайен беше отведена встрани и настанена на дивана.

След срещата председателят на ЕК не спомена случилото се, но изрази загриженост от ситуацията с правата на жените в Турция. „Дълбоко съм загрижена от факта, че Турция се оттегли от Истанбулската конвенция“, каза тя пред репортери. „Става въпрос за защита на жените и защита на децата от насилие. И сега това очевидно е грешен сигнал“.

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел обикновено се считат за равни по дипломатически ранг. Като ръководител на Европейската комисия фон дер Лайен оглавява изпълнителното крило на ЕС и ръководи преговорите за присъединяване на Турция.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа