ЕС вече ще може да налага санкции за разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света

Съветът на ЕС съобщи, че днес е приел нов режим на ограничителни мерки срещу използването и разпространението на химическо оръжие, се казва в негово изявление.

ЕС вече ще може да налага санкции на хора и организации, които участват в разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света, независимо от тяхната националност и местоположение.

Ограничителните мерки ще засягат онези, които отговарят пряко за разработването и използването на химическо оръжие, както и за предоставящите финансова, техническа или материална подкрепа.

Ограниченията се изразяват в забрана за пътуване до държави от ЕС и запор на имущество. На граждани и организации от ЕС е забранено да предоставят средства на посочените в списъка за санкции.

Това решение е поредно усилие на ЕС за борба с разпространението и използването на химическо оръжие, което представлява сериозна заплаха за международната сигурност. То е в подкрепа на световната забрана на химическото оръжие, на фона на увеличаващия се брой химически нападения по света, се посочва в съобщението.

 

Коментари

Задължително поле