ЕС няма да отлага повече Брекзит

Борис Джонсън бе на обиколка през уикенда в Уелс и Шотландия за срещи с избиратели.

Лондон трябва да реши какво иска, настоя Льо Дриан

Европейският съюз най-вероятно няма да даде поредно удължаване на крайния срок за излизането на Великобритания, отвъд утвърдената вече дата 31 октомври. Това заяви в интервю в неделя френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Ройтерс. “Британците трябва най-накрая на решат какво искат. Не можем да продължим така (да им даваме удължаване) на всеки три месеца”, каза министърът.

Според него последните месеци държавите членки на ЕС не са видели нищо от обещанията на британската страна да предостави алтернативни решения на договорените вече условия за Брекзит, заради които поиска последното отлагане на датата.

“Време е британските власти най-накрая да поемат отговорността за ситуацията, в която се намират ... и да ни кажат какво точно искат”, подчерта Льо Дриан.

Същевременно от другата на страна на Ламанша министър-председателят Борис Джонсън загуби пореден съюзник в кабинета си, след като министърът по въпросите на пенсионната и социалната политика Амбър Ръд подаде оставка късно в събота вечерта. Като основен мотив за постъпката си тя посочи решението на Джонсън от края на миналата седмица да изгони от редиците на парламентарната фракция на консерваторите 21 депутати, гласували против предложението му да провеждане на предсрочни парламентарни избори. Сред изгонените са мнозина видни фигури на торите, сред които ветеранът политик Кенет Кларк, бившия министър на финансите Филип Хамънд и внукът на Уинстър Чърчил Никълъс Соумс.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа