ЕС удължи санкции срещу Иран с една година

Архив

ЕС удължи санкциите срещу Иран за една година заради нарушения на правата на човека в тази страна, добавяйки още осем души и три организации в черния списък. Това се посочва в изявлението на Съвета на ЕС, разпространено в Брюксел, и цитирано отTACC.

„Днес Съветът реши да удължи своите ограничителни мерки в отговор на сериозните нарушения на правата на човека в Иран до 13 април 2022 г. Съветът също добави осем лица и три организации към този списък на санкциите, предвид ролята им в насилствения отговор на демонстрациите в Иран през ноември 2019 г. ",  се казва в изявлението.

Както подчертава Съветът, „тези мерки включват забрана за пътуване и замразяване на активи, както и забрана за износ в Иран на оборудване, което може да се използва за вътрешни репресии и оборудване за наблюдение на телекомуникациите“. „Освен това на гражданите и компаниите на ЕС е забранено да предоставят средства на изброените физически и юридически лица“, се казва в изявлението.

Досега общо 89 лица и четири организации попадат в черния списък за Иран. Съветът припомня, че санкциите бяха въведени за първи път през 2011 г. и оттогава се подновяват ежегодно.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия