ЕС ще се отвори за напълно ваксинирани туристи през юни

ЕС ще се отвори отново за туристите от страни с ниски нива на инфекция от коронавирус като Великобритания и за всички, които са били напълно ваксинирани, до началото на юни по план на Европейската комисия, пише британският вестник The Guardian.

Тъй като процентът на ваксинация нараства „драстично“ в страните-членки на ЕС, служители на комисията заявиха, че е време да се улеснят правилата за несъществени пътувания, като същевременно се създаде законодателство за предоставяне на правомощия за „аварийна спирачка“, ако е необходимо.

Границите на ЕС ще бъдат отворени най-късно до началото на юни, казаха служители, като споразумение трябва да се търси от страните членки по време на срещи във вторник и сряда.

Съществуващото изискване за преминаване на Covid тестове преди или след пристигането или карантина все още може да бъде прилагано от държавите-членки, но представители на ЕС добавиха, че „надяваме се, че с подобряването на ситуацията и степента на ваксинация, която неимоверно се повишава, ще видим и постепенно премахване на тези допълнителни условия”.

Строги ограничения за желаещите да пътуват в ЕС са в сила от миналата година. Съобщението на комисията ще дойде като добре дошла новина за хората във Великобритания, които се надяват да получат европейската си лятна ваканция.

Според плана на правителството на Обединеното кралство за облекчаване на ограниченията за коронавирус, международните пътувания с цел отдих могат да се възобновят от 17 май. Очаква се тази седмица да бъде представена „светофарна система“, при която страните ще бъдат добавени към зелени, жълти и червени списъци, с различни правила по отношение на въпроси като карантина на завръщащите се пътници за всеки списък.

Съгласно предложенията на комисията държавите-членки ще разрешат пътуване в ЕС на тези хора, които са получили, най-малко 14 дни преди пристигането, последната доза одобрена ваксина.

Дори тези, които не са били напълно ваксинирани, ще бъдат допуснати до ЕС, ако идват от държава с „добра епидемиологична ситуация“.

Понастоящем само седем държави по света са в зеления списък, позволяващ несъществени пътувания. Комисията предлага да се увеличи прагът на 14-дневния кумулативен процент на случаи на Covid-19 до 25 на 100 хиляди. За Обединеното кралство този показател е около 23,2 на 100 000 души.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа