Ето ги българските ромки, пръскали с олио експонати в гръцките музеи (СНИМКИ)

По време на задържането на двете български ромки в тях са открити три бутилки с олио, както и две тетрадки с бележки, където е било описано точно къде се намират музеите в Атина, техните имена, адреси и какви експонати има в тях.

Наказателното преследване за нарушение на Закона за антиките е повдигнато от прокурор в Атина срещу двете жени на 48- и 50-годишна възраст, арестувани за вандализъм в гръцки музеи. Двете обвиняеми бяха изправени вчера пред съд, но делото бе отложено, тъй като съдът поиска доклад за вида на течността, която е причинила щетите на експонатите в музеите.

Двете жени твърдят, че не са имали за цел да причинят щети. За една от обвиняемите, която е инициирала престъплението, се твърди че е внедрена в религиозна ерес. "В Библията пише, че трябва да пръскаме експонатите, защото стават чудеса. Силно вярваме в Бога и вършим Неговата воля", гласят част от показанията й. Другата твърди, че просто я е следвала.

Припомняме, че двете български ромки бяха арестувани в неделя сутрин, докато се готвели за поредната си вандалска акция в Националния исторически музей, помещаващ се в сградата на старият гръцки парламент. Те са разпознати от охранител в сградата, тъй като снимките им били разпространени по всички музеи, след вандалства извършени и в други два музея. В продължение на час двете жени са наблюдавани по видеокамери и непосредствено преди да стигнат до урната на гръцкия въстаник Константинос Канарис двете са арестувани с вече подготвени и намазани с олио ръце.

"Ако двете жени бяха хвърлили олио по урната на гръцкия герой и то бе проникнало, тогава последствията щеше да са немислими и за България", коментират запознати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България