Ето как санкциите срещу Русия влияят на света, но може и да са от полза за САЩ

Санкциите срещу Русия не засягат само страната на Владимир Путин, но те имат вълнообразен ефект в целия свят. След като много западни държави усилват санкциите срещу руската инвазия в Украйна, екип от Complexity Science Hub (CSH) във Виена проучи как се отразяват икономическите санкции на световната сцена.

Техните констатации разкриват, че не само руската икономика ще се свие под нарастващия международен натиск, но има шанс за САЩ да се възползват от прекратяването на връзките с Русия в дългосрочен план.

Като цяло изследователите установиха, че настоящата вълна от санкции, насочени към руския бизнес и руските физически лица, ще доведе до свиване на икономиката на страната с 6%. Според икономическите модели на екипа на CSH обаче този процент ще нарасне до 17%, ако Китай и Индия наложат същите санкции.

„Ние използвахме комбинация от икономически модели, които ни позволяват да оценим шокове в търсенето и предлагането на много икономики едновременно. Нашето разширение в класическия входно-изходен анализ показва, че ударните вълни, които започват на едно място, преминават през световните икономики и ни дават усещането за това колко силни могат да са те в глобален контекст“, обяснява старшия автор на това изследване и президент на CSH Стефан Търнър в съобщение за медиите.

„Откриваме, че едно мащабно ембарго ще засегне Русия много повече от другите страни. С настоящите санкции руската икономика ще спадне с 6 %, но ако тези санкции бъдат последвани от Индия и Китай, спадът ще бъде 17 %, според нашите изчисления“, съобщава първият автор Тобиас Райш.

Спирането на петрола и газа е истинският ключ

Тъй като САЩ наскоро се сетиха да забранят вноса на руския петрол, изследователите проучиха как световното ембарго върху руските енергоносители ще се отрази на глобалните икономики.

Прогнозите показват, че глобалното ембарго върху техния петрол и газ ще нанесе още един осакатяващ удар на руснаците, тъй като те ще искат да финансират военните си усилия. Ако западните страни добавят енергийното ембарго към своите санкции, изследователите казват, че руската икономика ще се свие с още 12,4%.

Авторите на изследването са използвали данни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за 66 държави и 45 индустрии, за да направят своите изводи. Първият им модел, разглеждащ въздействието на настоящите санкции, установи, че руската автомобилна индустрия ще пострада най-много и в нея спада ще е с 52%.

Производството на електрическо оборудване (с –39%), на машини (с –36%), производството на друго транспортно оборудване (с –34%) и на компютърно, електронно и оптично оборудване (с –33%) също ще пострадат от тежестта на тези международни наказания.

В същото време Райш установи, че европейските нации ще изпитат само незначителен ценови шок от изчезването на руските стоки.

„Въпреки това ще има прекъсвания във веригата за доставките, които в момента не можем да моделираме и които биха могли да причинят много по-сериозни щети“, предупреждава изследователят.

САЩ трябва да кажат „сондирай, скъпа, сондирай“

Във втория модел, изследвайки потенциалното глобално руско ембарго на енергоносители, изследователите откриха, че подобен ход може да бъде от полза за няколко страни, които имат собствена енергия, разположена под земята. Моделите показват, че Австралия, Норвегия, Саудитска Арабия и САЩ ще имат най-голямата полза от световната забрана за руския петрол.

По-конкретно, секторите за добив на нефт и газ в Саудитска Арабия ще увеличат производството си с 6,9%. Междувременно същите индустрии в Америка (+6,7%) и в Китай (+6,4%) също биха могли да увеличат своето производство с подобни количества.

Констатациите са публикувани в краткото изложение за политиката на CSH озаглавено „Шок за Русия. Как икономическите санкции ще се отразят върху руската икономика, как ще се развие петролното и газово ембарго и как страните, налагащи санкции, ще бъдат засегнати в различните индустриални сектори?

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения