Ето как Уорън Бъфет превърна 100 долара в $100 милиарда

Известният американски инвеститор съветва да отделите ума си от тълпата

През 2018 г. бе съобщено, че е дарил над 31 милиарда долара за благотворителност

Неотдавна един от най-големите инвеститори в света, Уорън Бъфет, навърши 89 години. Той казва, че основното качество, което трябва да има инвеститорът, не е интелигентност, а темперамент и моли младите хора да не инвестират в бизнес, който нe разбират. „Трябва да отделите ума си от тълпата“, е друг негов съвет. Ето как Бъфет превърна своите 100 долара в почти 100 милиарда долара.

Магьосникът от Омаха

На 30 август 1930 г. на бял свят се появява един от най-успешните инвеститори на всички времена Уорън Бъфет. Със състояние от 79,1 милиарда долара той заема третото място в класацията на Forbes за най-богатите хора в света. Бъфет управлява конгломерата Berkshire Hathaway, който притежава над 60 компании, включително Geico, производителят на батерии Duracell и веригата ресторанти Dairy Queen.

Получил прозвището „визионерът“, талантливият инвеститор става известен не само със своите умения да инвестира и да получава облаги, но и със своята благотворителност. Бъфет превежда около 3 милиарда долара годишно във фондове. През 2018 г. бе съобщено, че той вече е дарил над 31 милиарда долара за благотворителност.

През 1956 г. Бъфет основава първия си инвестицио­нен фонд, влагайки в него само 100 долара. Тринадесет години по-късно капиталът му вече е 25 милиарда долара.

Бъфет показва склонност към инвестирането още като дете. На единадесет години той пише курса на акциите на котировъчната дъска в търговската зала на брокерската фирма, където работи баща му. Като юноша посещава часовете в бизнес училището на Университета в Небраска. Именно тогава той се увлича от идеята да инвестира, вдъхновен от книгата „Разумният инвеститор“ на професора от Колумбийския университет Бенджамин Греъм.

След като завършва университета в Колумбия с магистърска степен по икономика, Бъфет трупа опит в Graham-Newman Corporation, докато не се завръща в родната си Омаха със само 100 спестени долара. Друг важен момент от живота на Бъфет е, когато основава инвестиционно дружество с ограничена отговорност - тогава е само на 25 години.

Скоро идва и първата наистина невероятна покупка, която, може би, предопределя възхода на Бъфет в света на инвестициите.

Едно от съдбоносните решения, които взима е през 1963 г. Тогава курсът на акциите на American Express започна да пада заради скандал с клиент. За почти една нощ пазарната стойност на акциите на компанията пада от 65 на 35 долара. Бъфет предприема решителни действия и взема смелото решение да инвестира 40% от активите на своето акционерно дружество в покупката на акции на American Express. През следващите две години цената на акциите на компанията се утроява и партньорите на Buffett Partnership получават 20 милиона долара чиста печалба.

Правилните инвестиции

В началото на легендарната си инвестиционна кариера Бъфет казва: „Аз съм 85% Бенджамин Греъм“. Греъм се смята за кръстник на финансовия анализ на ценните книжа. Ако обаче учителят предпочита да намира недооценени средни компании и да диверсифицира своите активи сред тях, то неговият ученик, Бъфет предпочита качествени предприятия, които имат разумни оценки и потенциал за значителен растеж.

Бъфет използва дванадесет принципа на инвестиране, което звучи доста просто, но всъщност може да бъде много трудно да се следва. Всеки иска да инвестира като Бъфет, но малцина успяват да повторят успеха му. Така например, според него инвеститорът трябва да се ограничава до „кръг от компетенции“, с други думи, до бизнес, който той може да разбере и анализира. Бъфет вярва, че дълбокото разбиране на бизнеса е предпоставката за надеждно прогнозиране на бъдещите му резултати. Ето защо, на първо място, той съветва да се анализира бизнесът, а не пазарът, икономиката или настроението на инвеститорите. Освен това, преди да инвестирате, е необходимо да оцените и качеството на управление. Бъфет винаги си изяснява дали управлението е „рационално“ и дали „управлението е честно с акционерите“. При това, Бъфет игнорира краткосрочната нестабилност на пазара и се фокусира върху дългосрочната възвращаемост. Това са само някои примери за правилата, които бизнесменът винаги се опитва да следва. Неслучайно експертите смятат, че именно дисциплината до голяма степен е определила успеха на Бъфет.

Въпреки впечатляващото си богатство, Бъфет не е склонен да купува луксозни имения. Инвеститорът, наричан най-великият в историята, все още живее в къщата, която е купил в Омаха за 31 500 долара през 1958 г., пише порталът MoneyWise.

Уорън Бъфет винаги казва, че знанията се натрупват по същия начин като лихвите в банката и съветва младите инвеститори и студентите да бъдат в крак със събитията, в противен случай не можете да сте в крак с бързо променящия се свят. Още през 50-те Бъфет казва, че „днешният инвеститор не получава печалба от вчерашния растеж“ и не може да спре на това което е постигнал. Освен това бизнесменът смята, че възприемането на стадния манталитет е сигурен начин за постигането на средни резултати.

„Трябва да отделите своя ум от този на тълпата“, съветва той.

„За да бъдете успешен инвеститор, трябва да се отделите от страховете и от алчността на хората около вас, въпреки че това практически е почти невъзможно“, казва Бъфет.

Всичко, което касае инвестициите на Бъфет, оказва огромно влияние върху пазара. Наскоро Business Insider обърна внимание на това, че Berkshire Hathaway държи 122 милиарда долара в наличност в банката в края на юни 2019 г. Това е 60% от портфейла с акциите на публичните компании. За 32 години от своето съществуване компанията на Бъфет е държала подобна сума в налични пари само когато е очаквала взрива на балона dotcom през 2001 г. и при финансовата криза през 2008 г. Анализаторите стигнаха до извода, че Бъфет неслучайно съхранява средствата на своя конгломерат в банката. Акциите на повечето публични компании в САЩ са надценени и днес на пазара може да се очаква нова разпродажба.

(Превод за „Труд” - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле