Ето кои са най-корумпираните държави в Европа, България е извън Топ 10

Молдова и Украйна оглавяват списъка с най-корумпираните държави в Европа и Централна Азия, като в първите десет най-коруппирани страни влиза и Литва, пише изданието „Латвийские рейтинги“, позовавайки се на доклад на международната неправителствена организация Transparency International, информира "Фокус".

Според последното проучване на организацията най-корумпираната страна в Европа и Централна Азия е Молдова – 67% от нейните граждани са назовали именно корупцията като една от най-големите причини за бедността на страната им. След Молдова в петорката най-корумпирани страни са Испания, Косово, Босна и Украйна.

България, макар и в половината на най-корумпираните страни, дори не влиза в Топ 10 на класацията. Според нея, българите вече не са толкова готови да плащат подкупи. Освен това, близо 54% от българите смятат, че властите не правят достатъчно в борбата с корупцията.

Влизането в Европейския съюз или асоцииране с Общността не е панацея за корупцията, заключава литовската медия. Ако самото общество не се бори с корупцията, то тя ще процъвтява в страната. Няма никаква връзка между антикорупционната политика на държавата и това дали тя е направила избор да се движи към европейска интеграция или не.

Коментари

Задължително поле