За три часа над 5000 души разгледаха Парка на миниатюрите във Велико Търново

Сънародниците ни в Словашката република не срещат достатъчна подкрепа от българската държава

Пиян шофьор бяга от проверка и оказва съпротива на катаджии

Завършващи от 22 държави получиха дипломите си от Американския университет

И западни разузнавания са предупредили Турция за готвено покушение срещу Ердоган

18-годишен без книжка ударил велосипедист на 84 години Още двама неправоспособни, но и пияни задържа полицията

Пролетният сафрид се появи Морските вълци пак се жалват от делфините

„Паркинги и гаражи” в Търново с най-голяма печалба за тримесечието Следват го „Обредни дейности” и Онкодиспансера

Иконописец изографисва човешки тела 32-годишният Пламен Русев от Велико Търново се слави като един от най-добрите татуисти

Десетки се изкачиха до Копитото в памет на Боян Петров

Станишев: Успехът на срещата в София са поетите инвестиционни ангажименти към Западните Балкани

Столична община: Всички показатели на питейната вода в София са в норма

НВУ домакинства европейската олимпиада по сигурност и отбрана

Каракачанов: Двойните стандарти на Запада са причината за недоверието на Балканите

Недостигът на кадри в Агенцията за борба с градушките продължава

Ето кои са най-корумпираните държави в Европа, България е извън Топ 10

Снимка: Архив

Молдова и Украйна оглавяват списъка с най-корумпираните държави в Европа и Централна Азия, като в първите десет най-коруппирани страни влиза и Литва, пише изданието „Латвийские рейтинги“, позовавайки се на доклад на международната неправителствена организация Transparency International, информира “Фокус”.

Според последното проучване на организацията най-корумпираната страна в Европа и Централна Азия е Молдова – 67% от нейните граждани са назовали именно корупцията като една от най-големите причини за бедността на страната им. След Молдова в петорката най-корумпирани страни са Испания, Косово, Босна и Украйна.

България, макар и в половината на най-корумпираните страни, дори не влиза в Топ 10 на класацията. Според нея, българите вече не са толкова готови да плащат подкупи. Освен това, близо 54% от българите смятат, че властите не правят достатъчно в борбата с корупцията.

Влизането в Европейския съюз или асоцииране с Общността не е панацея за корупцията, заключава литовската медия. Ако самото общество не се бори с корупцията, то тя ще процъвтява в страната. Няма никаква връзка между антикорупционната политика на държавата и това дали тя е направила избор да се движи към европейска интеграция или не.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. А в германия и околни демокрации корупцията и мошеничеството са на национални черти и затова и хората не ги споменават.

    1. В Германия и околните демокрации няма корупция на ниско ниво: полицаи, митничари, общини, администрация, а тя е която основно дразни гражданите. Иначе големите корупции за милиони не се виждат. Има един много ефикасен лек срещу голяма част от корупцията и той се нарича ” принцип на мълчаливото съгласие” вместо мълчаливия отказ на разрешаващия орган, но този принцип хич не се харесва на нашите управници.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.