Маскирани отмъкнаха оборота на газостанция в Перник

Баща отвлече 3-месечния си син в Лом

Проучване: Хората подсъзнателно изпитват омраза към други, които не желаят да имат деца

Жена даде 4400 лева на телефонни измамници за ваксина за дъщеря си

11 бойци са убити при израелските въздушни удари в Сирия

34-годишен хасковлия без книжка блъсна дете на пешеходна пътека

Рискът за рецесия в еврозоната и САЩ се увеличава Няколко признака за предстоящия глобален спад

Rolls-Royce с рекордни продажби Британската компания изпрати най-успешната си година

Проф. Гетов: Внедряването на системата за верификация на лекарства няма да доведе до фалит на аптеки у нас

Проф. Кантарджиев: Всяка година смъртните случаи у нас са над 10 000 след бактериални усложнения от грипа

Германия ограничава до 130 км/ч скоростта по магистралите си от 2023 г.

Облачно време днес

Шофьор на автобус издъхна зад волана, блъскайки се в две коли в Бургас

Цветанов: Не смятам да имаме по-малко от 6 евродепутати и съм убеден, че могат да бъдат и 7

Какво да работят общинските съветници, забраните са прекалени Те са публични фигури и не трябва да използват големите пари и активи, които контролират

Ефектно поднесените самоубийства повличат вълна на подражание

 

 Д-р Владимир Наков е психиатър, работи като главен експерт в отдел „Психично здраве” на Национален център по обществено здраве и анализи

  • Д-р Наков, какво бихте посъветвали близките на човек със симптоми на депресия, тревожност или паническо разстройство?

Важно е да се потърси специализирана помощ, това са психични заболявания, които понякога имат и телесни проявления. Най-добре е човекът внимателно да бъде насочен към психиатър, въпреки че това все още е тема табу в представите на българина. Има сериозни предубеждения и по отношение на медикаментите. Важно е да се знае, че те са ефективни и не създават зависимости. Приемат се по схема и с продължителност според всеки отделен случай. Това е важно, защото болестта може да стане хронична, депресията да се завръща отново и отново.

  • Случва ли се хората да прекъснат терапията?

Да, това е една от най-честите грешки. Идват първите добри резултати, човек се чувства по-добре и просто решава да спре. При лечението на психични разстройства връзката между пациента и професионалиста не бива да се прекъсва дори след края на лечението. Защото при сигнали за рецидив, те могат бъдат уловени достатъчно навреме.

  • Възможно ли е зачестилите новини за атентати и кадрите с насилие да ни докарат депресия или мисли за самоубийство?

Професионалистите, изследващи различните форми на агресия, са установили, че жестокостта, демонстрирана под различни форми, е крайно заразителна. Сами по себе си такава еднократна информация не може да причини болестта депресия. Но ако ни залива вълна от сцени на насилие, това може да създаде у нас дълбоко песимистична нагласа. Не е изключено такива новини да се превърнат в „спусък“ и да предизвикат самоубийствени действия, ако конкретният човек в момента е в криза.

  • Какви обучения на лекари, учители, журналисти са предвидени в рамките на проекта „Подобрени услуги за психично здраве“?

За гилдията на общопрактикуващите лекари акцентът е как да разпознават навреме симптомите на тревожност и депресия и какво могат да направят за тяхното лечение. В училищата ще работят подготвени от нас специалисти, които ще запознават младежите от 8 до 11 клас с темите за тревожността, депресията, агресията и самоубийствените нагласи и поведение. С медийните професионалисти ще поговорим за начина на представяне на тези чувствителни теми. Важно е новинарските материали да бъдат информативни, истината не бива да се крие. Но важно е също информацията да се поднася компетентно, отговорно и премерено. Трябва да се знае, че всяко ефектно поднасяне на случай на самоубийство повлича след себе си вълна на подражание. Хора, които в момента са „на ръба”, „се окуражават” да изберат смъртта. Това е абсолютно доказано. А никой не би искал човешките трагедии да се множат, нали?

Проект „Подобрени услуги за психично здраве“ на НЦОЗА по програма БГ07 „Инициативи за обществено здраве” с подкрепата на Норвежки финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г. и Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство  (ФМ НА ЕИП) 2009/2014 към Договор № РД-13-242 за БФП № BG 07-PDPC 03/25.11.2014 г. и Допълнително споразумение № РД-13-29/03.02.2016 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.