Ефектно поднесените самоубийства повличат вълна на подражание

 

 Д-р Владимир Наков е психиатър, работи като главен експерт в отдел „Психично здраве” на Национален център по обществено здраве и анализи

  • Д-р Наков, какво бихте посъветвали близките на човек със симптоми на депресия, тревожност или паническо разстройство?

Важно е да се потърси специализирана помощ, това са психични заболявания, които понякога имат и телесни проявления. Най-добре е човекът внимателно да бъде насочен към психиатър, въпреки че това все още е тема табу в представите на българина. Има сериозни предубеждения и по отношение на медикаментите. Важно е да се знае, че те са ефективни и не създават зависимости. Приемат се по схема и с продължителност според всеки отделен случай. Това е важно, защото болестта може да стане хронична, депресията да се завръща отново и отново.

  • Случва ли се хората да прекъснат терапията?

Да, това е една от най-честите грешки. Идват първите добри резултати, човек се чувства по-добре и просто решава да спре. При лечението на психични разстройства връзката между пациента и професионалиста не бива да се прекъсва дори след края на лечението. Защото при сигнали за рецидив, те могат бъдат уловени достатъчно навреме.

  • Възможно ли е зачестилите новини за атентати и кадрите с насилие да ни докарат депресия или мисли за самоубийство?

Професионалистите, изследващи различните форми на агресия, са установили, че жестокостта, демонстрирана под различни форми, е крайно заразителна. Сами по себе си такава еднократна информация не може да причини болестта депресия. Но ако ни залива вълна от сцени на насилие, това може да създаде у нас дълбоко песимистична нагласа. Не е изключено такива новини да се превърнат в „спусък“ и да предизвикат самоубийствени действия, ако конкретният човек в момента е в криза.

  • Какви обучения на лекари, учители, журналисти са предвидени в рамките на проекта „Подобрени услуги за психично здраве“?

За гилдията на общопрактикуващите лекари акцентът е как да разпознават навреме симптомите на тревожност и депресия и какво могат да направят за тяхното лечение. В училищата ще работят подготвени от нас специалисти, които ще запознават младежите от 8 до 11 клас с темите за тревожността, депресията, агресията и самоубийствените нагласи и поведение. С медийните професионалисти ще поговорим за начина на представяне на тези чувствителни теми. Важно е новинарските материали да бъдат информативни, истината не бива да се крие. Но важно е също информацията да се поднася компетентно, отговорно и премерено. Трябва да се знае, че всяко ефектно поднасяне на случай на самоубийство повлича след себе си вълна на подражание. Хора, които в момента са „на ръба”, „се окуражават” да изберат смъртта. Това е абсолютно доказано. А никой не би искал човешките трагедии да се множат, нали?

Проект „Подобрени услуги за психично здраве“ на НЦОЗА по програма БГ07 „Инициативи за обществено здраве” с подкрепата на Норвежки финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г. и Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство  (ФМ НА ЕИП) 2009/2014 към Договор № РД-13-242 за БФП № BG 07-PDPC 03/25.11.2014 г. и Допълнително споразумение № РД-13-29/03.02.2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве