Жан-Клод Ван Дам спаси Рая от евтаназия

„Моля ви, България, Българска агенция по безопасност на храните, направил съм толкова много филми във вашата страна, изхарчили сме милиони долари за туризъм и работни места. Обичам България и вие знаете това, затова ви моля, за моя рожден ден, моля Българската агенция по безопасност на храните да промени решението си”, призова Ван Дам през фейсбук.

След призив на холивудската звезда БАБХ реагира

Отчаяните стопани на 4-месечното чихуахуа го държат под карантина

Имала фалшив паспорт

Българското кученце Рая от породата чихуахуа, което трябваше да бъде умъртвено в Норвегия, защото няма редовни здравни документи, ще бъде върнато в България и спасено от евтаназия. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните в неделя. Часове по-рано холивудската звезда Жан-Клод Ван Дам призова във фейсбук да бъде подписана петицията в защита на 4-месечната Рая и БАБХ да направят нужното, за да спасят кученцето. В своя видео пост екшън актьорът казва, че това ще бъде най-хубавият подарък за 60-ия му рожден ден (18 октомври) и показва своето куче, също порода чихуахуа.

Казусът с Рая тръгва преди месец, когато кученцето пристига в Норвегия. То е купено в България от българи, които заминават за скандинавската държава и пускат обява за продажба на чихуахуато.

„Норвежците са го купили на 19.09 от българите чрез обявата. Подозирам, че това е канал за износ на кучета, защото в България тези животинчета струват около 200 лева, а навън се продават за над 2000 лева. Новите стопани виждат, че Рая има европейски паспорт и смятат, че всичко е наред. Отиват при ветеринарен лекар и на него веднага му е направило впечатление, че ваксината за бяс е поставена преди кучето да направи 3 месеца и че не е чипирано в деня на въпросната ваксина. Вероятно българският ветеринарен лекар просто е лепнал стикер на ваксина, без да се знае дали я е сложил. Случаят е предаден на норвежките власти, които търсят нашите за изясняване на ситуацията. На тях им е ясно, че от Източна към Западна Европа има много сериозен внос на кучета. Става въпрос за канали с търговия за милиони”, разказа пред „Труд” Явор Гечев от фондация „Четири лапи”, които са били потърсени от норвежците собственици на кучето за помощ.

По думите му проверката на БАБХ установява, че паспортът на кучето е фалшив, което изказват и в становище до посолството ни в Осло. Властите в Норвегия казват, че изходите са два - или връщат кучето в България или го умъртвяват. Дават срок до 20 октомври нашата страна да реши какво да прави.

„Собствениците са в шок и стартират подписка в защита на Рая. Те са є поставили редовнa ваксина срещу бяс и я държат под карантина от 19 септември. Кучето е клинично здраво, не е показало симптоми на заболяване”, разказа още Гечев.

По думите му, БАБХ са спазили буквата на закона, затова в началото отказват кучето да се върне. „Случаят не се знае как щеше да се развие, ако не бил призивът на Ван Дам. Нашите власти са си научили урока, защото помните и кравата Пенка”, посочи той.

Сега се чака Рая да пътува до България, където ще е под карантина. След изясняване на здравния є статус, ще бъде дадена на осиновители в София. Има вероятност да бъде върната на стопаните си в Норвегия.

Проверка на „Четири лапи”, които имат копие от паспорта на Рая, сочи че вероятно българският ветеринарен лекар е практикувал незаконно и е фалшифицирал документи, заради което очакват прокуратурата да вземе отношение.

Коментари

Задължително поле