Жегата води и „мъртвак“ по Южното Черноморие

Сряда, 13 часа - така изглеждаше Северният плаж в Бургас.

40 спасители са нащрек по варненските плажове

Опасното вълнение се явява за по три часа на ден

Жегата до 36 градуса повлече и “мъртвак” по Южното Черноморие. Случва се нещо небивало досега - всеки ден от началото на седмицата опасното течение се появява за по три часа, коментираха спасители пред “Труд news”.

Допреди няколко години, мъртвото вълнение беше характерно за началото на август. После започна да идва и по Илинден- 20 юли, когато поверието и без друго гласи, че морето се обръща и взема жертви. От миналото лято насам, започна да върлува през ден-два, а сега- всеки ден по различно време.

“Във вторник например, вълните бяха 4 бала и в комбинацията с жегата, беше страшно. После морето утихна, в момента флагът е зелен, но се очаква пак за задуха вятър, да вдигне вълната и “мъртвакът” да се появи”, обясни Петър Русев, старши спасител на Северния плаж.

В същия ден - вторник, пенсионерка на 77 години е получила топлинен удар. Сърцето є не е издържало, коментираха морските стражи.

Заради жестокия пек, в 13 часа вчера, Бургаският плаж беше абсолютно пуст.

“Хора няма дори по капаните. Плажуващите се изплашиха от жаркото незапомнено слънце и идват или сутрин много рано, докъм 11 часа или следобед, след 17- 17. 30 часа, говорят момчетата по вишките.

Самите те са се заредили с много вода и героично продължават да стоят на постовете- такава им е работата.

В Бургас преди обед вчера, още около 10 сутринта, термометърът в града показваше 32- 33 градуса.

“Жегите са големи, ще става и още по- зле. Прохлада от морето може да се търси много късно следобед и да се остава до тъмно, но хората трябва да бъдат пък тогава много внимателни и за мъртвото вълнение, защото работното време на спасителите е до 18 часа”, казаха още стражите.

Тази година на север ще се спази поверието, че след Илинден морето се обръща и идва опасното мъртво вълнение, казват варненски спасители. От началото на сезона е имало само един ден с мъртвак. Не всяко лято обаче е така. Преди 2 години червени флагове на пясъка пред наглед спокойното море се вееха още от юни. Водните гардове знаят кога ще връхлети мъртвото вълнение. То се появява обичайно след бурно вълнение, предизвикано от силен източен вятър. В открития Варненски залив той вдига тежки вълни, които атакуват с няколко мощни прибоя плиткото крайбрежие. След като стихията утихне, идва мъртвакът.

Плажуващите на неохраняеми ивици могат да усетят опасността още на плиткото, ако водата отнася пясъка под краката им и трудно пазят равновесие. Друг ориентир е поведението на гларусите. Ако те кацат във водата, за да търсят рибки, значи морето е безопасно. Носят ли се само във въздуха обаче, по-добре не влизайте във водата.

На охраняемите плажове хората просто трябва да спазват указанията на спасителите и въпреки жегите да не търсят прохлада във водата при червен флаг. Миналата седмица имаше 3 такива дни с бурно море, а вчера заради горещия вятър по вишките се вееше жълт флаг.

“Хората продължават масово да нарушават правилата. Пияни летовници има всеки ден, от началото на сезона има и няколко водни инцидента, макар да не са много сериозни, но пикът на лятото е на ход”, каза шефът на спасителите по градските ивици във Варна Дирон Ръсовски. За безопасността на плажуващите сега се грижат 40 спасители. Някои са ветерани, но има и доста млади попълнения, а екипът попълват и две дами.

Мъртвото вълнение погубва и спасяващите 

С плуване успоредно на брега се излиза от опасната зона

При мъртво вълнение влизането в морето е абсолютно забранено. То може да погуби дори и най-опитния плувец. Ако човек плува и внезапно мъртвакът се появи правилата са две. първо не трябва да се губи самообладание. Второ, трябва да се плува успоредно на брега, за да се излезе от опасната зона, а не косо към плажа.

От началото на плажния сезон, нещастни случаи с удавени хора попариха плажуващите.

35-годишен мъж от София се удави на Централния плаж в Созопол на 30 юни. Той влязъл да спасява двойка чужденци, които били повлечени от мъртвото вълнение към скалите, но е загинал. 62-годишен бургазлия се удави в района на неохранямата зона край плаж, разположен в квартал “Крайморие”, а на 8 юли в местността “Косата” - в землището на Поморие, е изплувало тяло на мъж с неустановена самоличност - на възраст около 50-60 г., облечен в черен бански, също удавник.

Спасители и лекари съветват плажуващите да носят шапки, да пият достатъчно вода, да не пият алкохол, да не влизат преяли в морето и да избягват жегата. Което значи да се прави тен сутрин рано и късно следобед. За възрастните хора се препоръчва само сутрин много рано да пребивават на плажа.

За пенсионерите съветите са да прекарват времето на сянка и на климатик, дори да стоят в обществени сгради, ако нямат такъв у дома. В същото време всички трябва да се пазят от плексити и пневмонии.

Поверие

Иде Илинден, в този ден не се ходи и на басейн

Старо поверие е, че на Илинден - 20 юли (по стар стил на 2 август) не се влиза в морето, защото взема жертви. По-суеверните летовници не ходят не само на морето този ден, но не припарват и до басейните в хотелите. Светецът е почитан като покровител светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари.

Освен, че не трябва да се ходи на плажа, защото морето взема жертви, в тези дни не бива да се работи, защото който наруши това правило, може да бъде ударен от гръм.

Стягат пореден протест срещу разкопаните улици

Курортни местности тънат в прахоляк насред сезона

Редица курортни местности край Варна тънат в прахоляк в жегите, а дошлите да почиват там гости са изумени от разораните улици, част от които с месеци стоят и затворени от багери и друга тежка техника. Виновник за ситуацията е “ВиК”. Дружеството изпълнява мащабен проект за прокарване на канализация и подмяна на водопроводи в различни части на града, но хронично не спазва графиците за строителните дейности, въпреки обещанията към общината. Заради строителния хаос вече протестираха живеещи в “Траката” и “Ален мак”, а жители на местността “Пчелина” вчера обявиха, че са готови да блокират движението по ул. “Прилеп”, ако не бъдат взети спешни мерки по изграждането на инфраструктурата в района. Хората негодуват, че изпълнителите на “ВиК” работят там почти 2 г. и няма яснота кога ще е финалът. Мнозина не могат да стигнат до домовете си, защото улиците са разкопани и по тях зеят огромни дупки. От фирмата изпълнител увериха, че ремонтът ще приключи в рамките на седмица.

Във Варна няма фатални водни инциденти

Плажните медици помагат на колабирали и изгорели

В жегите хората трябва да избягват плажа в обедните часове, а хронично болните могат да трупат тен до 10 часа и след 16 часа, съветва д-р Иван Иванов.

Медиците на варненските плажове засега карат сравнително леки дежурства. “За радост до момента няма фатални водни инциденти, не се е налагало да интубираме извадени от спасителите летовници, но и пик сезонът още не е започнал”, каза пред “Труд news” д-р Иван Иванов, шеф на ДКЦ 1 “Св. Клементина”, което от години поддържа медицинската помощ по охраняемите плажове в града и курортите. Екипът е от 44 лекари, медицински сестри, фелдшери и един парамедик, както и 3 реанимобила.

Заради незапомнените жеги помощ в пунктовете на пясъка търсят предимно колабирали хора. Те не са само плажуващи, а и работещи в крайбрежните заведения. Екипите превързват и деца, които са се наранили - преди ден е имало три такива случая, но травмите на малчуганите били леки. Случва се помощ да потърсят и изгорели летовници, които са пренебрегнали съветите в горещините да стоят под чадър. “Насочваме ги към личен лекар или поликлиника, тъй като нямаме право да изписваме рецепти. Идват и хора, които не са на плаж, просто защото знаят, че тук могат да получат безплатна помощ.

Преди дни на градския плаж колегите превързаха мъж, ухапан от куче на крайбрежната алея. После го пратиха в клиника, за да му бият инжекция против тетанус”, обясни д-р Иванов. Предни лета екипът си имаше талисман - възрастен пенсионер, който редовно пристигаше на пясъка, за да му премерят кръвното. Тази година не се е появявал, но на плажа има пациенти с хипертонични кризи и макар и малко - ужилени от пчели и оси, обобщи д-р Иванов.

Според него за разлика от курортите, които вече са пълни с румънци, поляци, чехи и немци, на ивиците в града през работните дни все още няма наплив. През уикендите обаче плажовете се пукат по шевовете, затова дежурства дават по двама доктори.

Въпреки че медицинската помощ е обезпечена, по-добре хората да не стигат до пунктовете, а това става със спазване на елементарни правила, категоричен бе д-р Иванов. Той посъветва варненци и гостите на града да избягват излагането на пряка слънчева светлина в обедните часове, да пият повече вода, а не бира и да спазват флаговата сигнализация.

Страдащите от сърдечно-съдови и други хронични заболявания нямат място на плажа в интервала от 10 до 16 часа, тъй като това поставя здравето им под сериозен риск, допълни д-р Иванов.

Освен различното оперение, птиците се отличават и по издаваните звуци

Екзотични чайки пришълци шетат из лятна Варна

Красивата черноглава чайка привлича погледите на плажуващите край Втора буна във Варна.

Екзотични чайки пришълци станаха атракция в лятна Варна. От седмица в социалните мрежи валят снимки на черна чайка, видяна на плажа, пред Археологическия музей, Кукления театър и други места. Мнозина пишат, че първо я помислили за врана или корморан. Освен различното оперение, тя се отличава от посестримите си и по звуците, които издава. “Грачи като мяукаща котка”, споделят варненци във фейсбук.

Черната чайка стана хит в социалните мрежи, където тече акция по именуването ѝ.

Там тече акция за именуване на птицата, инициирана от общественика Николай Танчев. Според орнитолози черната чайка вероятно е долетяла от остров Свети Иван, където в последната колония от дивогнездящи чайки по нашето крайбрежие преди 3 г. бил забелязан такъв екземпляр. Тъй като очевидно перата на птицата не са почернени от мазут или от злонамерена човешка намеса, цветът є вероятно се дължи на мутация.

На плажа на Втора буна се разхожда и друга рядка птица - черноглава чайка, която обичайно живее край реките. За разлика от нахалните гларуси, красивата птица не краде храна от туристите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения