Желанията на феновете на Грета

Искат смъртта на своите баби и дядовци

„Петъци за бъдещето” демонстрира своята зверска усмивка

В навечерието на главния семеен празник в Европа - Рождество Христово, клонът на Грета Тунберг в Германия от движението „Петъци за бъдещето” демонстрира своята зверска усмивка. На 23 декември на официалният акаунт в Twitter климатични активисти публикуваха съобщение, което предизвика гнева на останалите достойни хора: „Защо бабите и дядовците продължават да се пречкат в нашите дела всяка година? Та, нали тях няма да ги има скоро тук!”

Авторите придружиха публикацията с хаштаг „Рождество Христово и климатичната криза”. Хиляди коментари бяха оставени под този туит от читателите, включително медийни персонажи с най-различни политически убеждения. Най-опитният депутат от Европейския парламент (1980-2019), 73-годишният член на ХДС Елмар Брок написа: „Никой не се грижи толкова много за бъдещето на младите, колкото бабите и дядовците. „Петъци за бъдещето” са една арогантна машина”.

„Най-лошият баланс на CO2 е за тези, на които предстои още дълго да живеят. Какви изводи ще си направите от това?”, попита политикът от „Алтернатива за Германия” Харалд Лаач.

Бившият турски мюсюлманин, а сега немски ЛГБТ активист Али Утлу написа: „Скоро ще има петъци в името на евтаназията... Работете върху климата. ******* вече сте истински!”

„Вие сте истински невежи и вече няма да ви подкрепям! Много от нас протестираха срещу ядрената енергия и унищожаването на околната среда, а вие дори не планирате. Този ваш път ще ви отведе встрани!!”, написа @TuckiTina, наричайки себе си убедена демократка. По-късно авторите на публикацията съобщиха, че са се пошегували и се извиняват на тези, „които са пострадали от сатиричния туитър”, който разгневи още повече много от хората.

Припомнете си, че международното движение „Петъци за бъдещето” (Fridays for future) се появи през 2018 г. Националните правителства подкрепят и широко рекламират тези действия. Особено, ако часовете по биология в училищата се падат в петък. Междувременно все повече и повече партии са за намаляване на електоралната възраст до 16 години, като посочват за пример „отговорни климатични активисти”.

(Превод за „Труд” - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле