Две момчета на 16 и 18 години са с опасност за живота след катастрофата край село Дибич

Менда Стоянова: Изненадана съм, че Сидеров иска оставката на Каракачанов

Прибират се военнослужещите и техниката от Сухопътните войски, участвали в учението „Мирен страж 2018“

Началникът на президентския кабинет Иво Христов: Готовността на Радев за разговор с Борисов не е покана за среща

Вижте как върви изграждането на третия лъч на метрото в София (ВИДЕО)

Грънчари ще мерят сили в Майсторската надпревара Съревнованието ще е през 2019 година

Полицаи и миряни почетоха жертвите от катастрофи

Отредиха обезщетение от 120 000 лева на пострадал при катастрофа в Търновско Друга жертва на ПТП ще получи от застрахователите 9000 лева

Заупокойна молититва в памет на жертвите на пътя отслужиха в „Св. Александър Невски“ (СНИМКИ)

С 15 машини и 870 т пясък и сол Монтана среща зимата

Прокуратурата протестира оневиняване на търновец, лихварствал в продължение на 12 години Георги П.С. дал заеми с лихви на 17 лица за 109 500 лева

Фандъкова разпореди да се създаде необходимата организация за снегопочистване

Апаши нападнаха гард с торба пари в Монтана Охранителят даде отпор и спаси оборота, има заподозрян

Откриха труп на общински служител от Петрич, изчезнал преди 10 дни

Самолет от Втората световна война се разби на паркинг в САЩ, двама загинаха

Живеем с по-малко от 500 лв. на месец Увеличава се потреблението на месо, плодове и зеленчуци

Българите живеят с по 469 лв. на месец, сочат данните на НСИ за първото тримесечие на годината. Сумата е доста малка, като се има предвид, че средната заплата за март е 1107 лв. Причината е, че в доходите на домакинствата влизат и пенсиите, социалните помощи и обезщетения за безработица и майчинство. Така, ако в семейството има пенсионер или дете, доходите на човек падат значително. За година доходите на домакинствата са нараснали с 9,8%. Делът на заплатите в семейния бюджет нараства до 56,3%, а на пенсиите се свива до 27%. Причината е, че доходите от заплати нарастват доста по-бързо (с 11,5%) отколкото тези от пенсии (2,1%).

Любопитно е, че много бързо нарастват доходите от самостоятелна заетост – с 31%, като вече осигуряват 6,7% от семейния бюджет. Това означава, че все повече хора имат свой бизнес или изкарват доходи като упражняват свободни професии.

За храна отиват 30,4% от разходите на домакинствата, като се увеличава потреблението на повечето основни храни като месо, плодове и зеленчуци. Благодарение на ръста на доходите хората харчат повече пари за свободното си време. За отдих, свободно време и образование отиват 3,4% от семейния бюджет. Същевременно намалява делът на разходите за наеми и сметки за вода, ток и парно до 14,7% от семейния бюджет. За данъци и осигуровки отиват 14,1% от разходите на семействата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Доходите били нараснали с 10%, това е лъжа. А цените се увеличиха с 20 до 40%, това са факти. В момента пак гласят по-високи цени за електричество, газ и горива. И отново ще има увеличение на всички стоки и услуги.

  2. Какви са тия доходи дето толкова много нарастват,а повечето българи едвам свързват двата края? Пак приказката за свинското и зелето равно на свинско със зеле. Повечето българи живеят с 230 евро на месец. Смятате ли това за много нарастнал доход?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.