Г-жо Ангелкова, министър на Тома Белев ли сте?

На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Живеем с по-малко от 500 лв. на месец Увеличава се потреблението на месо, плодове и зеленчуци

Българите живеят с по 469 лв. на месец, сочат данните на НСИ за първото тримесечие на годината. Сумата е доста малка, като се има предвид, че средната заплата за март е 1107 лв. Причината е, че в доходите на домакинствата влизат и пенсиите, социалните помощи и обезщетения за безработица и майчинство. Така, ако в семейството има пенсионер или дете, доходите на човек падат значително. За година доходите на домакинствата са нараснали с 9,8%. Делът на заплатите в семейния бюджет нараства до 56,3%, а на пенсиите се свива до 27%. Причината е, че доходите от заплати нарастват доста по-бързо (с 11,5%) отколкото тези от пенсии (2,1%).

Любопитно е, че много бързо нарастват доходите от самостоятелна заетост – с 31%, като вече осигуряват 6,7% от семейния бюджет. Това означава, че все повече хора имат свой бизнес или изкарват доходи като упражняват свободни професии.

За храна отиват 30,4% от разходите на домакинствата, като се увеличава потреблението на повечето основни храни като месо, плодове и зеленчуци. Благодарение на ръста на доходите хората харчат повече пари за свободното си време. За отдих, свободно време и образование отиват 3,4% от семейния бюджет. Същевременно намалява делът на разходите за наеми и сметки за вода, ток и парно до 14,7% от семейния бюджет. За данъци и осигуровки отиват 14,1% от разходите на семействата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Доходите били нараснали с 10%, това е лъжа. А цените се увеличиха с 20 до 40%, това са факти. В момента пак гласят по-високи цени за електричество, газ и горива. И отново ще има увеличение на всички стоки и услуги.

  2. Какви са тия доходи дето толкова много нарастват,а повечето българи едвам свързват двата края? Пак приказката за свинското и зелето равно на свинско със зеле. Повечето българи живеят с 230 евро на месец. Смятате ли това за много нарастнал доход?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.