Живеем с 570 лв. на месец

Разходите за здраве нараснаха с 21%

Ядем повече плодове и зеленчуци

Българите живеят средно с 570 лв. на месец, става ясно от данните на НСИ. Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата за страната надмина 1320 лв. Причината за това е, че ако в домакинството има дете, пенсионер или безработен доходите на човек падат значително, дори двамата родители да получават големи заплати.

Доходите на хората са нараснали с 12,7% за година, показват данните на НСИ за първото тримесечие. Заплатите осигуряват 58,5% от семейния бюджет. Като доходите от заплати на домакинствата са нараснали с 14,6% за година. Пенсиите формират 27,7% от семейния бюджет. Ако към пенсиите добавим социалните помощи и обезщетенията за безработица, се оказва че над 30% от семейния бюджет идват от държавната хазна. За година доходите от пенсии в домакинствата са нараснали с 11,6%, а получените суми от социални обезщетения и помощи - с 42,2%.

През първото тримесечие на годината до 31% е нараснал делът на разходите, които семействата дават за храна. Домакинствата харчат средно по 330 лв. на месец за храна, и по още 47 лв. за алкохол и цигари. За година разходите на българите за храна са нараснали с 9%, а за алкохол и цигари - с 11,6%. Но най-голям ръст има при разходите за здравеопазване. През първото тримесечие те са с 20,7% повече от същия период на миналата година и вече формират близо 7% от всички разходи на домакинствата. За данъци и осигуровки отиват още 14,7% от семейния бюджет. Оказва се, че за налози хората дават повече пари отколкото за наеми и битови сметки за ток, вода и парно, за които отиват само 13,8% от парите на домакинствата.

В рамките на година се увеличава потреблението на някои основни храни - плодове, зеленчуци, яйца, прясно мляко и картофи. Намалява консумацията на хляб и тестени изделия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари