Живко Мартинов - Суджук марка

„С парите трябва да се разделяте спокойно, без викове“, е казал великият комбинатор Остап Бендер. В случая, перифразиран цитатът може да се отнася за разлъката с властта на досегашния депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който „по собствено желание“ и тихомълком си даде имунитета и излезе от парламента. Срещу добричкия политик ще бъдат повдигнати 5 обвинения за изнудване, принуда, опит за лично укривателство, принуда спрямо орган на властта и по отношение на физическо лице. Най-куриозното в цялата афера е, че използвайки името на премиера Бойко Борисов, ексдепутатът е усукал 4 тона суджук от местен месопроизводител, както и други мръвки, заради което веднага му лепнаха прякора „Суджука“.

Биографията на 53-годишния Живко Мартинов в сайта на ГЕРБ е много оскъдна - общински ръководител на партията в града, бил е общински съветник, собственик на фирма, бизнесмен. В сайта на НС е добавена професия – икономист и инженер. Според хора от близкия му приятелски кръг той е завършил Бургаския свободен университет с две дипломи. Името му скандално нашумя още през 2010 г., когато лидерът на РЗС Яне Янев тогава атакува в парламента шефа на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров и търговските дружества на дъщерите му с предмет на дейност енергетика и с проекти за ветрогенератори край Генерал Тошево и Дуранкулашкото езеро, като в 37 от тях съдружник е Живко Мартинов. А него и хората му нарече “добруджански шейхове”. Източници от ГЕРБ припомнят, че Мартинов оглавява местната партийна структура от самото й създаване, а негова ракета–носител в политическата му кариера е бившият шеф на РДВР Добрич и областен лидер на ГЕРБ Румен Иванов. В бара на Живко Мартинов в някогашното кино “Родина” в центъра на града са били и първите учредителни сбирки на най-близките партийни съмишленици. Преди главоломното си издигане, добричкият политик е бил сервитьор, след това домакин на пирамидата “Югоагент”. Отговарял за имуществото й от бяла техника в Универсалния магазин, откъдето е направил и първите пари за свой частен бизнес, твърдят местните хора. На партийното поприще вече вкарал в ход схемите, като “тези четиристотин сравнително чисти начини за измъкване на пари” на най-известния герой на Иля Илф и Евгений Петров.

Според прокуратурата депутатът, обвинен за изнудване на бизнесмен, от когото е искал 4 тона суджук уж за премиера, е взел страха на местните, че всички уволнения и назначения в Добрич се командвали от него. Медиите гръмнаха, че корупционно каре с марката ГЕРБ държи целия град в ръцете си - НАП, полиция, частни и държавни фирми. На бял свят след почти две петилетки излязоха сделки с апетитни имоти край морето, със земеделски земи и търговия с жито и фиктивни фактури, прехвърляне на ДДС задължения на роми, мащабни проекти за строителство.

След като избухна скандалът, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви категорично в Добрич, че не е имало досега сигнали за действията на Живко Мартинов, а само за лоша среда и нездрав микроклимат в местната организация. Съпартийците им припомнят обаче, че през 2011 г. членът на общинското ръководство Кирил Костов демонстративно наряза с ножица членската си карта и обяви, че е крайно разочарован от политиката на регионалното ръководство на партията. “В ГЕРБ има страх, интриги и натиск към всеки, който дръзне да каже това, което мисли. Никой не е давал отчет за събраните и изхарчени пари по време на изборите, въпреки многократните писма до Изпълнителната комисия няма никаква реакция от София”, каза тогава Костов. И посочи така нареченото “корупционно каре”, в което влизат според него Живко Мартинов, Румен Иванов, бившите областни управители Желязко Желязков и Иван Иванов. Той ги обвини, че притискали по-малки арендатори, че няма да си получат субсидията, ако не им се отчитат по съответния начин.

Изявленията на човека, дръзнал да говори, се оказаха буря в чаша вода и като всяко чудо отшумяха за три дни. Мартинов продължи с личния си възход, който докара фиаското на ГЕРБ в региона на три последователни избора. На местния вот през 2015 г. партията загуби зрелищно на балотаж кметския стол в Добрич от РБ и от 8 общини в региона спечели само Шабла, ако не броим Каварна, за властта в която тайно се съюзи с БСП. Месеци по-късно Цветан Цветанов призна, че за 9 години ГЕРБ е загубила 10 000 избиратели в Добричко. На президентските избори миналата есен последва нов шамар, след като двойката на партията падна на трето място в класацията. Последният вот, който Мартинов загуби на свой терен, беше парламентарният от тази година. БСП стана първа сила, а влизането на общинския лидер в НС висеше на косъм.

“Има група хора от левия спектър, които от няколко месеца пишат жалби срещу мен, понеже 11 години губят в Добрич и имат към мен една неприязън. Това е в основата...”, обясни Мартинов след изявлението на главния прокурор.

Близки до добричкия политик и бизнесмен коментират обаче, че той е станал жертва на войната между двата лагера в ГЕРБ на най-високо ниво и целта била чрез него да ударят покровителя му на върха.

Обича футбола

В младежките си години е ритал за ФК “Заря” в село Крушари и футболът му е останал като тръпка и хоби. Според официалната информация от партия ГЕРБ Мартинов е помагал на старческия дом от село Ведрина за настаняване на възрастни хора в болница за лечение, а също така и за закупуването на нов скенер за МБАЛ в града. Той е направил дарение от 500 лева за лечението в Германия на малкия Алекс. С негово съдействия ОбС в Добрич е гласувал социална пенсия на майка на дете с увреждания.

ЗА НЕГО

По делата им ще ги познаете

Живко Мартинов опита да ми окаже натиск заради разследването срещу бившия зам.-министър Красимир Катев, който причини смъртта на двама души в катастрофа. Удари на камък и затова пусна неверен слух из Добрич, че той ме назначил. Кадруваше успешно в полицията, но в прокуратурата не успя. Катев бе осъден ефективно. Както се казва: “По делата им ще ги познаете”.

Пламен Николов, окръжен прокурор на Добрич

Потърпевшите надмогнаха страха си след победата на БСП

Победата на БСП над ГЕРБ с 5% на последните парламентарни избори в Добрич явно помогна на потърпевшите от действията на Живко Мартинов да надмогнат страха си. От ГЕРБ тепърва ще търсят причините за загубеното доверие на добруджанци. Изборният резултат ясно показа отношението им към модела на поведение на ГЕРБ, чиято еманация в региона бе Мартинов. Не е редно сега той да политизира обвиненията срещу себе си, които са за един чисто бандитски рекет.

Красимир Янков, депутат от БСП

Не мога да повярвам, че може да извърши такива неща

Познавам Живко Мартинов много добре, не мога да повярвам, че може да извърши такива неща. Не съм се чувал с него след скандала, който гръмна,след като главният прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета. Оттеглил съм се от политиката през януари след приключване на мандата на 43-тото НС, направих си самоотвод от номинацията за нов мандат, подадох си и оставката като областен координатор на ГЕРБ, защото не съм в Добрич и не мога от разстояние да се справя. Няма как да коментирам скандала с Живко Мартинов.

Румен Иванов, бивш областен лидер на ГЕРБ в Добрич

Не си е позволил да прави нещо нередно пред мен

Няма да коментирам за Живко Мартинов, участвахме заедно на последните парламентарни избори в Добрич, не си е позволил да прави нещо нередно пред мен. А какво е правил от 2010 г.насам, не знам, защото тогава още съм бил в армията. Тепърва ще се запознавам с работата на ГЕРБ в Добрич, веднага започвам срещи с местните организации.

Вицеадмирал Пламен Манушев, нов областен лидер на ГЕРБ

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети