Тръмп отмени санкции срещу Северна Корея часове след налагането им

Германия арестува 11 души за подготовка на терористични нападения

Русия започва серийно производство на ракетите „Ангара“

Заличават 18 туроператора от националния регистър

Тръмп удари рамо на Нетаняху преди вота (обзор) САЩ може да признаят Голанските възвишения за израелски (ИНФОГРАФИКА)

България започна с хикс евроквалификациите, младок на крачка от мечтан дебют

Ердоган: Израел няма право да окупира Голанските възвишения

Копие на чудотворната икона Богородица Всецарица пристигна в София

Елиф от „Намери ме“ стана на 10 години Малката актриса Изабела Дамла Гювенилир е родена в Ню Йорк

Ана Бърнабич: Сърбия не трябва да забравя жертвите на натовските удари

Саудитска Арабия иска минимална цена на петрола от 70 долара за барел

САЩ с нови санкции срещу Иран

Нулев прием в 9 ВУЗ-а по икономика и туризъм

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ян Енглерт: Изиграл съм 150 роли, но нито една не пожъна успеха на отец Ередия (СНИМКИ)

Жилищата в Пловдив поскъпват най-бързо В столицата увеличението е по-голямо при новото строителство

В Русе има спад при старите апартаменти

Цените на жилищата в София се покачват, но увеличението в други големи градове на страната е с по-бързи темпове. През третото тримесечие на 2018 г. най-голям ръст на цените на имотите е отчетен в Пловдив. Апартаментите в града под тепетата са поскъпнали с 9,6% спрямо същия период на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт. Това е значително повече от регистрираното в София повишение на цените със 7%.

Бургас също изпреварва София като регистрираното поскъпване на жилищата в морския град е със 7,4%. Така се оказва, че София остава на трето място по повишение на цените на апартаментите. От шестте града в страната с над 120 хил. жители, след столицата се нареждат Варна, Русе и Стара Загора. Във Варна и Русе имотите поскъпват в рамките на година с 6,6%, а в Стара Загора – с 4,4%.

Данните на НСИ са още по-интересни, ако се погледне промяната на цените при новото строителство и съществуващите апартаменти. Оказва се, че в София, Варна и Бургас поскъпването на новите жилища в рамките на година изпреварва повишението на цените при старото строителство. В другите три големи града – Пловдив, Русе и Стара Загора ситуацията е различна и преимущество имат старите апартаменти.

В София поскъпването при новото строителство е в размер на 8,1%, докато при старите жилища повишението на цените е с 6,5% спрямо същия период на предходната година. Най-драстична е разликата в Пловдив, където цените на апартаментите в стари сгради нарастват с 11,5% за година, а при новите увеличението е само с 6,2%. Донякъде това се обяснява с факта, че на пазара излизат все повече нови сгради. Докато предлагането на качествено старо строителство е ограничено, което повишава цените на съществуващите жилища.

След като в София три поредни тримесечия се отчиташе спад на цените на новите жилища спрямо предходните три месеца ситуацията вече е променена и цените вървят нагоре. През второто тримесечие на 2018 г. при новото строителство се отчита сериозно поскъпване от 7,3% спрямо периода януари-март. А през третото тримесечие повишението на цените при новите жилища продължава с бързи темпове от 3,1%. В Русе обаче има минимален спад в цените спрямо предходното тримесечие както при новите, така и при старите апартаменти.

Общо за страната цените на жилищата са нараснали с 6,3% спрямо същия период на предходната година, сочат данните на националната статистика. При новото строителство увеличението на цените е със 7,2%. А при съществуващите апартаменти ръстът е малко по-малък – 5,8%. При повишението на цените спрямо предходното тримесечие ситуацията е подобна. При новите жилища поскъпването е с 2%, докато при старото строителство повишението на цените е по-малко – с 0,2%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Продай или отдай имот под наем без посредник и комисионна , лесно и безплатно на :: купи-имот.бг

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.