Жилищата в София растат с 2 кв. метра

Хората намират в недвижимите имоти сигурно убежище за спестяванията си.

Средната площ достигна 94 кв. м

В редица квартали цените нараснаха с между 1,5% и 5%

Вдигат нови сгради покрай бул. „Сливница”

След като останаха по-дълго време у дома, хората разбраха, че имат нужда от повече простор в жилището си. Делът на купените 2-стайни жилища намалява през 2021 г. и достига 30%. Тристайни са 50% от купените апартаменти, а делът на 4-стайните нараства на 10%, казаха брокери на имоти. Средната площ на купените жилища в София нарасна до 94 кв. м - с още 2 кв. м. от края на миналата година, което кореспондира на увеличения дял на многостайните жилища.

Сред най-предпочитаните квартали на София се нареждат „Манастирски ливади”, където средната цена на имотите е 1225 евро за кв. м, „Кръстова вада” (1300 евро за кв. м ), „Витоша”, „Дианабад”, „Студентски град”, както и „Младост”. Атрактивни остават широкият център на София около бул. „Сливница”, „Банишора”, както и кварталите, които вече имат достъп до метро чрез третия му лъч - „Красно село”, „Лагера”, „Овча купел”, „Хаджи Димитър”.

„Пазарът през последните 12 месеца очерта новите тенденции в търсенето на имоти. В началото на пандемията цените останаха стабилни, а след това в определени райони на столицата беше отбелязан ръст”, коментира Ирена Перфанова, зам.-председател на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ).

Средно повишение на цените от 1,5% до 5% отчитат в много квартали на София като „Иван Вазов”, „Изток”, „Изгрев”, „Стрелбище” и „Лозенец”. В квартал „Полигона” повишението надмина тези нива и доближава 10%. Тази тенденция потвърждава, че хората намират в недвижимите имоти сигурно убежище за спестяванията си, казва Ирена Перфанова.

Тристайни са 50% от купените през 2021 г. апартаменти, а делът на 4-стайните нараства на 10%.

Продължава тенденцията за търсене на по-големи жилища, която брокерите отбелязаха в края на миналата година. Има траен интерес към затворени комплекси и сгради със собствен двор, към партерни апартаменти с тераса-двор, както и към апартаменти с големи тераси и хубави гледки.

В края на миналата година брокерите очертаха два възможни сценария за жилищния пазар в зависимост от развитието на пандемията - позитивен и негативен. В момента наблюдаваме позитивния сценарий. Пазарът на имоти се върна към обичайния ритъм и дори има сериозен ръст на сделките. При тези обстоятелства очакванията на брокерите са за умерено покачване на цените на имотите през годината в рамките на 3-5%.

В средите на богатите

Търсят домове за над 1 млн. долара

Харчат повече за обзавеждане

Нараства търсенето на луксозни жилища.

Увеличават се заможните домакинства, които имат намерение да купят луксозен имот на стойност над 1 млн. долара през следващите три години. Това показва проучване на консултантска компания за пазара на луксозни имоти. Същевременно прогнозата е на пазара да бъдат пуснати по-малко луксозни имоти за продажба. Съотношението между купувачи и продавачи е 3:2 в полза на първите. Дефицитът на имоти се очаква да доведе до ръст на цените и повишен интерес към новото строителство.

Допитването обхваща 30,49 млн. домакинства с доходи около 250 хил. щатски долара в местна за съответната страна валута. Засиленото търсене от страна на купувачите е обвързано с ограниченията заради COVID-19 и желанието за инвестиции, алтернативни на финансовите инструменти. Жилищата доминират над водещи инвестиционни категории като акции, злато и частни взаимни фондове.

Пазарът на луксозни имоти в България доказа през периода на пандемията своята устойчивост и инвестиционен потенциал, коментират брокери. Цените на жилищата са стабилни, а засиленото търсене на ново строителство поддържа активността на добри нива. Традиционно доверието към недвижимото имуществото е доста високо, а настоящата ситуация даде тласък на сделките с имоти, коментират експерти.

При хората с по-скъпи имоти има по-големи очаквания за повишаване на цените на пазара. Почти една трета от всички купувачи на луксозни имоти на стойност над 1 млн. долара (29%) вярват, че цената на сегашния им дом ще се увеличи с над 10% през следващите 12 месеца. При собствениците на имоти за над 10 млн. долара подобни очаквания имат малко над 50%.

Увеличаващото се търсене на недвижими имоти като дългосрочна инвестиция може да предизвика поскъпване в други свързани категории, като например луксозни продукти за обзавеждане, като артистични декорации и произведения на изкуството.

Почти всички купувачи в луксозния сегмент (95%) предвиждат допълнителни покупки за своя нов дом, като общият бюджет за тях е по-голям от стойността на самия имот. Списъкът с покупките започва с обичайни неща като мебели, уреди, електроника и декорации. Но колкото по-висока е цената на бъдещия дом, толкова повече допълнителни неща влизат в списъка. Купувачите във високия (над 5 млн. долара) и в ултралуксозния сегмент (над 10 млн. долара) искат да обзаведат свой домашен фитнес или да добавят екстри към новия си дом като например нов автомобил или произведения на изкуството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти