Жилищата в строеж нарастват с близо 50%

Значителен ръст на строителството на нови жилища, както и на жилищната им площ, отчитат брокери в страната.

Най-много кооперации изграждат в “Малинова долина” и “Овча купел”

Браншът очаква през 2022 г. цените да се повишат с между 10% и 20%

Достигат над 4 млн. кв. м

Стартиралото строителство в България през първите десет месеца на 2021 г. е 5 793 844 кв. м, което е увеличение с 22,57% спрямо същия период на миналата година. Жилищните площи, чието изграждане е започнало, достигат до 4 084 650 кв. м, или с 48,86% повече спрямо януари-октомври 2020 г., показват данни на Националния регистър за строителство и реконструкция в България.

София има най-голям дял от жилищните площи в строеж в страната с 1,8 млн. кв. м, което е увеличение с близо 37% на годишна база. Жилищното строителство в София през десетмесечието на тази година е достигнало нивата от 2008 г., отбеляза Петър Мастиков, главен анализатор на Регистъра. По квартали най-активно в столицата в момента се строи в “Малинова долина” със 191 хил. кв. м, следват “Овча купел” със 145 хил. кв. м и Център със 137 хил. кв. м.

В Пловдив жилищното строителство е нараснало със 188% на годишна база благодарение на стартирането на няколко големи жилищни комплекса в града. Лидер е квартал “Тракия” с 362 хил. кв. м, които са стартирани тази година, следват квартал “Смирненски” с близо 40 хил. кв. м и кв. “Захарна фабрика”.

Жилищното строителство във Варна и Бургас отбелязва лек спад спрямо миналата година, въпреки че и в двата морски града продължават да реализират големи обеми от жилищно строителство - над 300 хил. кв. м във Варна и над 180 хил. кв. м в Бургас.

Във Варна лидер по ново жилищно строителство е квартал “Възраждане” с 53 хил. кв. м, следван от кв. “Бриз” и централната част на морската столица. В Бургас на челните места са квартал “Изгрев” с 52 хил. кв. м, “Меден рудник” и “Сарафово”.

Браншът очаква през следващата година цените на имотите да са покачат с между 10% и 20%. Някои експерти очакват и до 50% ръст. Една от причините за това е, че заради пандемията търсенето на жилищни имоти нарасна през последните две години. Освен това липсва алтернатива на сигурни инвестиции и това действа като катализатор за увеличаване и на цените и на интереса към сделките. А когато липсва предлагане, а търсенето е завишено - цените растат. Не на последно място поскъпването на материалите ще увеличи цените, а страхът от инфлация, кара хората да търсят спасение за спестяванията си в покупка на имоти.

В Пловдив увеличението е най-голямо

София е лидер с нови 2,1 млн. кв. метра

Ще достигне нивата от 2005-2006 г.

Очакванията са до края на годината новото строителство у нас да достигне нивата от 2005-2006 г.

На регионално ниво София е лидер по стартирано ново строителство в страната през тази година с 2,128 млн. кв. м, което е ръст от 24% спрямо същия период на миналата година. На второ място е Пловдив със стартирани 1,269 млн. кв. м и увеличение от 142%.

Във Варна е отчетен лек спад от 4% до общ обем от малко над 400 хил. кв. м., а в Бургас стартираното ново строителство е 340 хил. кв. м и също е по-малко спрямо миналата година, но това се дължи на няколко по-големи проекта в града, чиято реализация е започнала през миналата година, отбеляза Петър Мастиков, главен анализатор на Националния регистър за строителство и реконструкция в България. Благоевград, Стара Загора, Пазарджик, Хасково и Кърджали са сред другите големи градове у нас с ръст на новозапочнатото строителство тази година.

“Очакванията са до края на годината новото строителство у нас да достигне нивата от 2005-2006 г. благодарение на активното жилищно строителство за разлика от предишни години, когато силно се развиваха и инвестиционните имоти като хотели и търговски площи”, каза Мастиков. Догодина се очаква промишлените и складовите площи също да останат един от най-активните сегменти от строителния пазар, както и търговските площи.

Има раздвижване при търговските площи

Стартират проекти за хотели и ритейл паркове

Нови 1 млн. кв. м за бизнеса

Общият обем на стартиралото строителство на промишлени и складови площи е 1 млн. кв. м, което е с 22,4% повече спрямо десетте месеца на миналата година.

Освен жилищното строителство, вторият сегмент от пазара, който има най-голям принос за увеличеното сградно строителство в България през тази година, са промишлените и складови площи с общ обем на стартирано строителство от 1 млн. кв. м, което е с 22,4% повече спрямо същия период на миналата година.

Тук лидер продължава да е Пловдив с 201 хил. кв. м, което е увеличение със 75%. Следват София-област със 138 хил. кв. м и ръст от 27% и София-град с 98 хил. кв. м, което обаче е с 23% по-малко на годишна база. Леко намаление в строителството на промишлени и складови имоти има и във Варна и Бургас. Основният фактор за ръста на строителството в сегмента е увеличеният интерес към изграждането на логистични бази.

Туристическият бранш пострада по време на пандемията, но София върви напред с по-сериозен обем на стартирани хотелски площи от 50 хил. кв. м, но те се дължат най-вече на реконструкция и модернизация на съществуващи сгради, отбеляза Петър Мастиков, главен анализатор на Националния регистър за строителство и реконструкция в България.

Новозапочнатите хотелски площи се увеличават и в района на Пазарджик благодарение на туристически дестинации като Велинград и Панагюрище, където има няколко стартирани нови проекти. Това е довело до увеличение със седем пъти на хотелските площи в строеж в района. В същото време новозапочнатите хотели във Варна и Бургас през десетмесечието са по-малко от обичайното.

Раздвижване през тази година има в строителството на търговски площи, което се увеличава с 8,13% на годишна база до общ обем от 185 хил. кв. м. Ръстове на строителството на търговски площи отчитат София, София-област и най-вече Пловдив благодарение на стартирането на няколко проекта за ритейл паркове в града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти