Жилищата „на зелено“ с до 25% по-евтини

Изискванията на купувачите на имоти много са нараснали през последните години.

Нараснаха изискванията на купувачите, искат качество и функционалност

Цените за довършителните работи са в много широки граници и зависят от материалите

Търсенето е по-голямо от предлагането

Покупката на жилище “на зелено” излиза с между 15 и 25 на сто по-евтино от покупката на завършен апартамент на шпакловка и замазка, казаха строителни предприемачи. Затова много хора предпочитат да купят имот в начален етап на строителството. При покупката на апартамент “на зелено” човек може да разсрочи плащанията за периода на строителството. А освен това може да постави конкретни изисквания за неговия апартамент на строителя.

Някои строителни предприемачи предпочитат да продават готови апартаменти, които вече имат Акт 16. Така печалбата за тях е по-висока, защото тези жилища са по-скъпи. Други обаче продават апартаментите още докато са на етап в строеж. Така си гарантират финансиране за завършване на сградата.

Търсенето на жилища е по-голямо от предлагането, обясниха строителни предприемачи. Но изискванията на купувачите на имоти към тяхната функционалност и качество много са нараснали през последните години. Доходите на хората се увеличиха, а с това те станаха и по-взискателни. При покупката на ново жилище човек иска да повиши стандарта си на живот, а не просто да има подслон над главата. Затова в строителството предприемачите използват по-качествени материали и нови технологии.

На пазара предлагат и напълно готови апартаменти, някои от които дори са обзаведени. Те са подходящи за хора, които не искат да се занимават с майстори, а искат да се нанесат веднага. Но много купувачи предпочитат да купят имот “на зелено” заради по-ниската цена или на шпакловка и замазка. Така могат да решат какви да бъдат плочките в банята и какви да бъдат подовите настилки. Цените за довършителните работи са в много широки граници и зависят от използваните материали.

Затова много хора предпочитат сами да решат колко пари да вложат и какви да бъдат стените, пода и банята в дома им.

София е изключително зелен град, коментираха строителни предприемачи. В София живеят 2500 души на кв. километър. За сравнение в Букурещ живеят 7000 души, а в Париж 20 700 души на кв. километър. В столицата има голям потенциал в пустеещите части на града да бъдат изградени нови жилищни комплекси. Новото строителство е необходимо заради голямото търсене на жилища. Много хора се местят в София в търсене на по-високо платена работа, а други купуват имоти просто, за да предпазят парите си от инфлацията.

Проблемът на хората, е че в големите градове няма къде да паркират. При строителството на жилища след 1992 г. има изискване за всеки нов апартамент да е предвидено по едно място за паркиране. Проблемът е, че вече семействата често имат по 2-3 автомобила - за всеки от съпрузите и отделна кола за детето. За по-старите жилища не е имало изискване да бъдат предвиждани гаражи и места за паркиране. Това води до проблеми с паркирането в София, обясниха строителни предприемачи. В Дрезден, Германия, също са имали такъв проблем, но са намерили решение - изградени са многоетажни паркинги до блоковете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти