Жилищните заеми с най-голям ръст

Само за месец домакинствата са спестили 468 млн. лв., показват данните на БНБ.

Хората спестиха 4,7 млрд. лв. за година

Отпуснатите кредити за апартаменти и къщи се увеличиха с 1,3 млрд. лв.

Бизнесът се активизира

Жилищните кредити нарастват най-бързо по време на пандемията. В края на ноември общият размер на отпуснатите от банките заеми на граждани за покупка на апартаменти и къщи е 11,897 млрд. лв. Това е ръст с 1,255 млрд. лв., или с 11,8% за година, обявиха от БНБ.

Хората взимат два пъти повече заеми за покупка на имоти, отколкото потребителски кредити. За година потребителските заеми нарастват с 610 млн. лв., или с 5,4% и в края на ноември достигат 11,926 млрд. лв.

Пандемията показа колко важен е домът. Затова ипотечните заеми са по-търсени през последните месеци от потребителските, които често са за покупка на кола, екскурзия, лечение или обучение в чужбина. Само за ноември отпуснатите жилищни заеми нарастват със 129 млн. лв., докато при потребителските кредити ръстът е само с 38 млн. лв.

Заемите за бизнеса за година нарастват с 2,2%, или със 751 млн. лв. В края на ноември общият им размер е 35,6 млрд. лв. През ноември, обаче, фирмите се активизират и взимат над два пъти повече нови заеми от домакинствата. За месец фирмените кредити нарастват с 388 млн. лв. Но сред причините за това може да е нуждата им от средства заради спад на приходите в условията на пандемия. За година спестяванията на хората в банките нараснаха с 4,67 млрд. лв. до 59,3 млрд. лв.

Коментари

Задължително поле