Жителите на Куклен излизат на протест срещу строежа на крематориум

Жителите на Куклен ще проведат нови протестни действия срещу готвения строеж на крематориум край града им. Недоволните хора ще се съберат в сряда от 9 часа пред Сградата на РИОСВ (Регионалната инспекция по околна среда и води) в Пловдив, където от 10 часа трябва да започне второ заседание по казуса с изграждането на инсинератор на човешки тленни останки край Куклен.

Това второ заседание в РИОСВ бе насрочено благодарение на изразените възражения по спорния казус от страна на Община Куклен, кметството в село Крумово, Областна администрация-Пловдив и дори на пловдивския митрополит Николай, съобщиха от Инициативния комитет.

До поредния протест, който ще бъде подкрепен и от кметицата на Община Куклен Мария Белчева, се стига, след като местният Инициативен комитет взе решение, с което категорично възразява срещу реализацията на инвестиционното предложение за „Преустройство на склад за строителни материали в инсинератор за човешки тленни останки” в местността „Орта Хан” в землището на града.

„Не желаем в близост до мястото, в което живеем ние и растат децата ни, да се изгради съоръжение, предназначено за изгаряне на човешки тела и останки, съпроводено с риск от допълнително замърсяване на околната среда. Според нас то е в разрез с религиозните вярвания на общността ни”, се казва в писмо на Инициативния комитет до МОСВ, областния управител на Пловдив и директорите на РИОСВ-Пловдив и РЗИ-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България