Жителите на Труд отново блокират пътищата

На 2 март жителите на едно от най-големите села в България – пловдивското Труд, отново ще блокират главния път Пловдив – Карлово в знак на протест срещу близката централа за производство на електроенергия от биомаса.

Предприятието се намира само на 200 м от последните къщи на селото и местните жители се оплакват, че от там често се носят неприятни миризми. Хората се притесняват, че въздухът, който дишат, е отровен и се възмущават, че вече втора година никоя институция не намира разрешение на проблема.

Той възникнал, когато в централата започнали да работят и с животински продукти, каза Ани Марлакова. От тогава няма промяна, няма и индикации, че ще има разрешение на въпроса ни. Искаме да попитаме ресорния служебен министър защо тази централа няма ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда, бел. ред.), каза Марлакова.

Местните жители посочиха още, че РИОСВ – Пловдив е установила нарушение в централата и е съставила акт, но той е обжалван и паднал в съда, заради несвършена добре работа от служителите на инспекцията.

Кметът на община Марица Димитър Иванов подкрепя жителите на Труд и ще им даде разрешение за протеста. Вярвам им, че има проблем и той трябва да бъде решен, каза Иванов.

Пред БТВ служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова каза, че действително е съставен акт за нарушение при очистването на въздуха от когенератора, който се оспорва, но РИОСВ – Пловдив го е подала на по-висша инстанция. Няма индикации за допуснати грешки, заради които актът да падне. Това все пак е акредитирана лаборатория, така че не могат да бъде оспорвани резултатите, които са измерени, каза Костова.

По думите ѝ от октомври насам няма превишения на концентрацията на вещества във въздуха в Труд. Имало е такива превишения през лятото. Предписанията, дадени на фирмата – всички открити съоръжения да бъдат покрити, вече са изпълнени, посочи Костова.

Ще има изненадващи проверки, увери тя, но призова и да се подават сигнали на зеления телефон на РИОСВ.

Министърът покани хората от Труд на среща, а те обещаха да се отзоват.

За замърсяването на въздуха с фини прахови частици в градовете тя каза, че този проблем е известен от много години и е на национално ниво, като само в четири общини (Пирдоп, Добрич, Девня и Сливен) въздухът отговаря на нормите.

Тези превишения са зимно време заради отоплението на твърдо гориво и транспорта, така че има дългосрочни мерки. Правят се и опити за промени в законите за употребата на въглища с концентрация на сяра, но това е дълъг процес и засяга работата на много министерства, каза Костова.

Тя отчете, че от 2011 г. има намаление на концентрацията на фините прахови частици, но не сме стигнали нормата.

Коментари

Задължително поле