Жители на Гърмен с протестно шествие срещу незаконното ромско гето

За трета поредна година гърменци излязоха на мирно протестно шествие срещу незаконното ромско гето. Те развяха български трибагреници и заявиха,че още чакат държавата и местните институции да изпълнят поетите обещания пред тях да спазят закона и да съборят незаконните постройки в ромския квартал „Кремиковци” в село Марчево. Протестиращите напомниха,че в гетото има 124 незаконни къщи, от които само 10 са съборени, а останалите стоят,въпреки че имат предписания от ДНСК за разрушаване.

Преди 3 години на 24 май Гърмен стана арена на сблъсъци между роми и българи. Конфликтът тръгна от забележка за силна музика на роми. Заради побоищата и кражбите на ромите, тръгна масов протест, който не стихна три месеца.

Местните жители поискаха държавата да спре ромският произвол.

Тогава ДНСК провери гетото и установи,че там има 124 незаконни къщи. На всички бяха издадени протоколи за събаряне, но багери разрушиха само десет. И процесът спря.

Ние и тогава и сега искаме да се сложи край на двойните стандарти в държавата и всеки, който нарушава закона да бъде санкциониран, казва Иван Кременлиев, лидер на Сдружение „Бъдеще за община Гърмен.

По този повод хората от Гърмен поискаха и местен референдум, който съда разреши и го определи като допустим, но все още такъв не е проведен и насрочен. Затова гърменци протестираха и заявиха,че те не са забравили какво им е обещала държавата.

Коментари

Задължително поле