Жители на Еленския Балкан събират подписка за подмяна на 12 км водопровод

Сред потърпевшите от безводието е братовчед на катарски шейх, който има имот в сърцето на Стара планина

Над 100 жители на десетки села и махали, хотелиери в Западната част на Община Елена и района около язовир Йовковци излязоха във вторник на протест. Негодуващите имат туристически бази и хотели с над 500 легла.

Основните проблеми, които ги гневят от години са лошото водоснабдяване и разбития път Дебелец- Средни колиби- Елена.

"Общинската администрация миналата година в инвестиционната програма заложи средства за преасфалтиране на пътища от общинската пътна мрежа. Тази година продължаваме. Има сключени обществени поръчки", информираха представители от общинската администрация в Елена.

Те предложиха на протестиращите съвместно да бъде изготвена подписка до МРРБ, до Областния управител на Велико Търново, до ръководителите на институциите.

Еленчани ще настояват да се подмени около 12 километра трасе от ВиК мрежата, което ще струва над 1 милион лева.

"ВиК асоциацията трябва да заложи този разход в инвестиционната с ипрограма като приоритетен обект", коментираха общинари.

Георги Хаджииванчев от село Раювци посочи една от местните къщи и заяви, че имотът е катарски гражданин, който е братовчед на шейха Абдула Бин Халифа ал Тани.

"Много добър наш комшия, разбираме се много добре, говори английски на никого нищо не отказва, земен човек, добронамерен. Помага на селото, за почистване, за ремонти. Къщата му е построена преди 6-7 години и ще реставрира и църквата. Той е мюсюлманин и ще реновира християнски паметник. Но и той живее без вода като дойде в къщата. Вода газим, жадни ходим, защото язовир "Йовковци" е до нас", коментира Хаджииванчев.

Той сподели, че катарският шейх оправил пътя за негова сметка, стегнал и сградата на бившото кметство.

Стоян Дойнов пък изтъкна:"Вече 30 години живея в Средни колиби, всеки ден има проблем с водата. Работя във Велико Търново, всеки ден пътувам, а пътят е в безобразно състояние. Сутрин трябва да тръгна в 5,30 часа, за да стигна навреме. По един час пътувам до Велико Търново до дома си, дупка до дупка- страшна работа, обрасло, камионите с дървата издъниха целия път, водата тече!

Хотелиер, къща за гости Елица:

Местните хотелиери са категорични, че заради неуредиците, напоследък има отлив на гости.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България