Жители на Търново и съседни селища блокират опасен път заради катастрофи

Снимка: Архив

Жители на Велико Търново, Дебелец и селата Присово и Пчелище ще блокират главния път Свиленград-Русе през Хаинбоаз в района на Присовските заводи. Протестът е насрочен за 11 часа в неделя.

Причината за ефективните действия е опасния участък на път I-5 Велико Търново- Дебелец, който от години е причина за множество тежки катастрофи и за аварирали тирове в опасния участък. На острите завои непрекъснато се преобръщат камиони и разсипват товари. При произшествията има и много жертви.

Исканията на протестиращите са да се обезопаси пътното трасе. Хората се организират чрез социалните мрежи и по телефона. Негодуващите се канят да направят заграждения с жива верига, както и да изкарат автомобили и земеделска техника. За блокадата ще бъдат информирани съответните институции и Агенция „Пътна инфраструктура“.

"При нас няма входирано писмо за такъв протест", информира областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев. Републикански път I-5 е първокласен път от републиканската пътна мрежа на България с направление от север на юг, преминаващ по територията на 6 области- Русенска, Великотърновска, Габровска, Старозагорска, Хасковска и Кърджалийска. Общата му дължина е 393 km, която го прави трети по дължина републикански път в България след Републикански път I-6 и Републикански път I-1. В участъка от Русе до Хасково съвпада с Европейски път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини