ЖП коридор ще свързва Дунав, Черно и Егейско море

Мегапроектът ще се гради 10 години

Премиерът Бойко Борисов пристигна на официална визита в Гърция. В Кавала той ще се срещне с колегата си Алексис Ципрас и ще участва в церемония по подписването на Меморандум за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка “Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе”.

Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен жп коридор, както и развитие на пристанищата. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

Фактически той е комбинация на железопътна и пристанищна инфраструктура.

В основната си част представлява железопътна интегрирана свързаност на пристанищата Солун, Кавала и Александруполис с жп връзка през Свиленград. Включва и нашите пристанища Бургас , Варна и Русе.

Индикативната му стойност в българския участък е на 1,070 млрд. евро, като транспортните съоръжения трябва бъдат изградени за около 10 години.

С изграждането на коридора ще се постигне пълно комбиниране на пътен, железопътен, воден и речен транспорт. Проектът е с висока добавена стойност. Очаква се да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и др. големи пазари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България