Забраниха на САЩ и Чехия да наемат руски граждани на работа в своите дипломатически представителства в Русия

Москва е забранила на САЩ и Чехия да наемат руски граждани в посолствата си. По този начин тези страни губят възможността да вербуват руснаци. Това заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова в ефира на предаването "60 минути" на телевизионния канал "Россия-1", цитирана от вестник “Российская газета“.

„Както по отношение на Съединените американски щати, така и на Чешката република беше решено, че те вече няма да могат да наемат граждани на нашата страна в посолствата си“, каза Захарова. Според нея работата на чешката дипломатическа мисия в Москва е организирана до голяма степен за сметка на руски граждани.

Що се отнася до САЩ, дипломатът обърна внимание на „много интересна подробност, която много хора пренебрегват“. „Факт е, че когато американците наемат работници сред гражданите на страната, в която е отворено посолството им, като част от екипа си, те незабавно поставят такова условие-оферта под формата на издаване на разрешение за пребиваване и след това издаване на гражданство. В комбинация със заплата, чрез изплащане на бонуси, това може да се квалифицира, наред с други неща, като елемент на вербовъчна работа, интересен и гъвкав “, отбеляза Захарова.

Решението за забрана наемането на руски граждани беше взето като една от мерките в отговор на експулсирането на руски дипломати от САЩ и Чехия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия