Завишени нива на фини прахови частици във въздуха в София

И днес станциите в София показват завишени стойности на фини прахови частици във въздуха. В буферните паркинги има много свободни места, въпреки че днес те са безплатни, съобщи БТВ.

"Призоваваме гражданите да ползват буферните паркинги, да ползват и метрото, тъй като това е един лесен удобен начин за придвижване из града и това една от смекчаващите мерки при високи концентрации", заяви Теодора Полимерова от Столичния инспекторат.

Като част от мерките за справяне със замърсения въздух екипи на столичния инспекторат и КАТ ще следят дали тежкотоварните машини са добре почистени.

"Проверяваме също така и сметоизвозващите автомобили - дали са чисти, на фирмите, които почистват София. Там са установени 32 нарушения от началото на годината", обясни още Поличерова.

При установяване на нарушения, се налагат санкции - това са актове за административно нарушение.

А в квартал "Красна поляна" продължи монтирането на филтри за комини.

Йоана Христова - зам.-кмет по направление "Зелени система, екология и земеползване", обясни, че когато се монтират съобъженията, домакинствата се подписват, че може ги проверят на какво се отопляват.

"Направихме и една интерактивна карта, за да ни е по-удобно и на нас и на гражданите да следим и всеки може да следи дали излиза черен пушек", посочи тя.

Според анализите на СО, над 55 000 домакинства на територията на столицата се отопляват с дърва и въглища, които генерират около 40% от емисиите на фини прахови частици.

Коментари

Задължително поле