Задава ли се краят на роботите убийци?

Срещи на ООН в Женева в края на август и в началото на септември приключиха, без да дадат зелена светлина за започване на официални дискусии в международната общност за евентуална забрана на т.нар. роботи убийци.

Неуспешните разговори бяха в рамките на Конвенцията за забрана на някои конвенционални оръжия и в техния прицел бяха напълно автономни оръжейни системи, задвижвани от изкуствен интелект. Целта е да се пристъпи към формални преговори, които може да доведат до договор за забраната на тези оръжия. Но бил съгласуван само списък с необвързващи препоръки, в които темата за бъдещи разговори не е включена, твърди сайтът “Политико”,който получил достъп до текста.

Според Мери Уеърхем, координатор на неправителствената организация “Спрете роботите убийци”, страните, които са против решителни мерки по въпроса, са САЩ, Русия, Южна Корея, Израел и Австралия.

“Малцинство, представено от големите оръжейни сили, възпрепятства мнозинството”, оплака се активистката.

Нейни противници обаче заявяват, че реалността в този случай е съвсем различна и не отговаря на научнофантастични филми, които разказват за предстоящ “робокалипсис”.

Армии и производители в целия свят тестват роботи убийци, които скоро може да задминат настоящите военни технологии само за частица от средствата, които харчи индустрията днес. В края на 2013 г. ООН изнесоха въпроса на дневен ред, но оттогава няма особен напредък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии