Задължете КАТ незабавно да съобщи на собственика, ако служебно прекрати регистрацията на автомобила му

Карането на кола с нередовна регистрация е престъпление

Наказва ли се и с отнемане на книжката от 6 до 12 месеца шофьор, чиято кола е със служебно прекратена регистрация заради липса на застраховка „Гражданска отговорност“, въпреки че не е уведомен, че автомобилът му е дерегистриран? На този въпрос трябва да отговорят в съвместно тълкувателно дело Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) и двете колегии на Върховния административен съд (ВАС), съобщи правният сайт „Лекс“.

С цялото ни уважение към върховните магистрати, във вестник „Труд“ от 2017 година поставяме този и още няколко въпроса за регистрацията и дерегистрацията на автомобилите. Тези норми бяха приети в 43-ото Народно събрание, в което шеф на транспортната комисия бе Настимир Ананиев, който отскоро пак е на мода.

Дерегистрацията бе издигната като ключова принудителна административна мярка, за да бъдат тормозени и унижавани българските шофьори и превозвачи. Защото едно минаване през каналите и гишетата на КАТ е минаване през кръговете на ада. Докато в други европейски страни можеш да си купиш номерата на колата от супермаркета, трябва да имаш връзки, да плащаш на подкупни полицаи или на „прекарвачи“ (вече има и такава професия около бариерите на КАТ - б. а.).

Въведена бе и служебна дерегистрация без никакво задължение на МВР да уведоми собственика на колата, че са изтрити номерата му от компютрите на КАТ. Защо? За да го хванат полицаи на пътя и да докладват в стил Авакум Захов: „Заловихме опасен диверсант“. Още нещо - през 2016 г. същите Настимирци от 43-то НС записаха в Наказателния кодекс наказания от 1 г. затвор и глоба от 500 до 1000 лева за този, който управлява МПС без редовна регистрация. Само за първите 3-4 години имаше образувани над 5000 дела по този текст, като много от тези „престъпници“ със сигурност са били дерегистрани служебно без тяхно знание.

Господа върховни съдии, ваш ред е да защитите българските гражданите като задължите с тълкувателното си решение КАТ незабавно да съобщава при служебна дерегистрация. Мярката да не важи, ако собственикът на автомобила не се е подписал, че е уведомен за нея. И да не му се налага никакво друго наказание. Нашето наказание е достатъчно голямо, като сме останали да живеем в България по законите на Настимирци.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари