Задължителните рецепти вгорчиха живота на всеки гражданин

Най-трудно е да се примириш с липсата на смисъл

Предполагам, че господата от здравното министерство много се гордеят с въвеждането напоследък на задължителни рецепти за какво ли не. Те смятат, че по този начин правят още една стъпка към пълната европеизация на здравната система. Видяла жабата, че подковават вола... Тези рецепти вгорчиха живота на всеки български гражданин, на когото му се налага да пазарува лекарства. За всяка нова опаковка от дългосрочно приемани лекарства хората трябва да се обаждат - отново и отново - на личните си лекари. При инцидентно заболяване - също. Моята лична лекарка има над 2000 пациентa и виждам, че денонощието не u стига за да покрие всички реформистки импулси на административния гений - нейде навътре в Министерството на здравеопазването. А ние си кесим - първо на телефона, докато джи-пи-то си поеме въздух да го вдигне.

Ако нямаме работа - можем и до кабинета на личния лекар да отидем - ще изчакаме 15-20 души пред вратата, ще си вземем и ние рецепта. Утре - пак, за друго лекарство. В аптеките фармацевтите са също много щастливи - търсят в „системата“ електронната рецепта - понеже нямат друга работа, само че „системата“ на НЗОК много забива, да ви кажа. Чака се на опашка и там, докато се преодолеят временните трудности със „забиването“.

Човек с всичко свиква и с повечето неща се примирява. Най-трудно е да се примириш с липсата на смисъл. Може ли някой по-сведущ да ми обясни какъв е смисълът на тази нова електронно-рецептурна вакханалия? Казаха ми, че в Чехия пациентът плаща в аптеката само 8% - осем на сто - от стойността на лекарствата, останалото се поема от касата. Ех, имат си каса хората, имат си държава... В Унгария също се води строго счетоводство, защото изписаните лекарства са сериозно субсидирани. В България не само няма субсидиране, ами цените на голям брой основни лекарства са понякога в пъти по-високи от тези в съседни Турция и Гърция. Не сте ли чували за „екскурзиите за лекарства“? Трябва да се гордеем, че сме на „свободния пазар“. Оказва се обаче, че у нас чичковците от Биг Фарма имали интерес да надничат в базата данни за потреблението на медикаменти и да се осведомяват - кой доктор колко пъти е изписал техния уникален препарат през този месец. Е-е, щом е така - всички бегом! Рецепти, разправии, разкарване надолу-нагоре - докато със собствените си пари си купиш необходимото лекарство на брутално раздути цени.

Някой ще каже - не ги разбираш нещата, само знаеш да цапаш. Хайде, обяснете ми как стоят нещата, че да се извиня! Какъв е и този път смисълът жабата да вдигне крак след вола?

От фейсбук

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари