Задържаха германец, не декларирал 90000 евро и предложил подкуп на митничар

Снимка: Архив

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково бе привлечен като обвиняем Бурак А. на 27 г., германски гражданин, за това, че предложил подкуп на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, за да не извърши действия по служба (митническа проверка) и за това, че не изпълнил задължението си да декларира пред митническите органи, пренасяните през границата на страната ни и укрити от него парични средства в размер на 90 000 евро. Това съобщиха от държавното обвинение.

На 12 май 2018 г. митнически служители на ГКПП-Капитан Андреево отклонили за митническа проверка лек автомобил с германски регистрация. Моторното превозно средство било управлявано от собственика си - обв. Бурак А., който пътувал сам. По метода анализ на риска, управляваният от германския гражданин лек автомобил бил подложен на рентгеново изследване.

В хода на последното се установила нетипична плътност в багажния отсег. С оглед на това обв. Бурак А. бил изпратен за извършване на физически контрол. За да не му бъде извършен такъв обвиняемият предложил на съпровождащия го митнически служител дар от 500 евро.

Служителят на Митница Бургас не приел предложението докладвал за случилото се и извършил физическа проверка на автомобила. На мястото на резервната гума били открити недекларираните от обвиняемия парични средства в размер на 90 000 евро.

Обвиняемият Бурак А. е бил задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Днес Окръжна прокуратура-Хасково внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо привлеченото към наказателна отговорност лице.

Предстои разглеждане на искането за вземане на мярката за неотклонение на Бурак А.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България