Заев: Българите казват македонски език и македонски народ, но не ги признават

Вярвам, че има решение на спора с България и имам опит в намирането на много решения през последните четири години. „Аз лично вярвам, че решение е възможно до края на тази година“, каза премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев, отговаряйки на въпрос на регионалния директор на британското списание The Economist за Европа Джоан Хойе относно българското вето и дали са получили уверения от ЕС, че езикът и историята няма да бъдат обект на преговори.

Заев каза, че по този въпрос ЕС е потвърдил, че отворените въпроси са двустранни въпроси между РСМ и България и имайки предвид македонските  идентичност и език, ЕС е много ясен и точен по този въпрос, цитира думите му македонското радио “Лидер“.

„Всеки има право на самоопределение и това е много хубаво. Разбира се, наскоро видях много положителни сигнали от България. "Те разбират това, дори когато разговаряме помежду си, дори по време на пресконференции те използват „македонски език“ и „македонски народ“, но официално не го признават и се надявам, че скоро ще разрешим това", каза Заев.

Разбирам, каза премиерът, защо политиците не могат да обещават решения, например до края на годината, защото междувременно се провеждат избори.

„Но ние продължаваме да работим. Продължаваме пътя си, първо с приятелство, чрез което ще спечелим много. И двете страни са членки на НАТО, а миналата година ЕС реши да започне преговори. „Гордеем се с всичко, което се случва, въпреки факта, че имаше пандемия“, каза Заев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Костадин

    В Р. Скопие лудостта е по-заразна от кромид.

Още от Европа