Заев: Договорите с Гърция и България трябва да бъдат вдъхновение за региона

Договорите с Гърци и България трябва да бъдат вдъхновение за региона и са пример за успех на дипломацията. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев на конференция в Атина. Той каза, че Западните Балкани се нуждаят от по-голям фокус върху мира и стабилността, които ще ще доведе до засилване на регионалното сътрудничество, което от своя страна ще засили сближаването с Европейския съюз.

На панела „Западни Балкани след 2020 г.“ един от въпросите беше колко би отнел този процес на Северна Македония, която се надява да започне преговори в края на годината по време на германското председателство на Съюза, информира македонската редакция на The Voice of America.

„5, 7, 10 години, колко дълго ще продължат преговорите, зависи от нас, но също така и от ЕС, колко фокусиран е върху Западните Балкани. Надявам се, че нашите съседи, предимно България и Гърция, но и останалата част от региона - Унгария, Румъния, Австрия, Хърватия, Италия, ще могат да поддържат фокуса на останалите държави-членки на ЕС в региона. Не искаме да влезем в ЕС само формално, а наистина да станем част от Съюза“ каза Зоран Заев.

Според Заев, това, че в Атина е първото му задгранично пътуване след избирането за премиер има специално значение. По неговите думи, с подписването на Преспанския договор двете страни са разрешили спора за името, но остават елементи за прилагане, какъвто е чувствителният въпрос за брандирането на стоките и използването на името на географския произход.

Коментари

Задължително поле