Заев: Ще обявим пред обществеността цялата информация за бягството на Груевски

Македонският премиер Зоран Заев очаква обществеността да бъде много бързо информирана за обстоятелствата около бягството на Никола Груевски.

"Аз съм информиран от МВР и знам докъде е стигнало разследването и вярвам, че много бързо на обществеността ще бъдат съобщени подробности какво се е случило в Република Македония, защото знаем какво се е случило в Албания, Черна гора, Сърбия и Унгария", каза Заев.

Остава нерешен въпросът как тези четири държави, които са наши приятели, са позволили това да се случи и как три страни членки на НАТО, които демонстрират ангажираност пред закона, са допуснали това. Казвам това в момент, когато македонското общество, македонският парламент сериозно са фокусирани върху огромното си желание да станат член на ЕС и НАТО. Но разследванията са за това, така че информацията, която ще получим, ще бъде споделена с обществеността, обеща премиерът, предаде БГНЕС.

„Всички ние видяхме, че с дипломатически средства от Унгария и придружавани от унгарски дипломати, Груевски е пристигнал в Будапеща", припомни македонският премиер. Той изрази съжаление, че МВР все още не може да излезе с подробна информация. Заев подчерта, че уважава факта, че прокурорът провежда задълбочено разследване и че докато то трае не могат да бъдат обявени подробности.

Заев отрече да е разговарял с Никола Груевски малко преди той да напусне страната, като добави, че тази информация вече е била отречена пред медията, която я е публикувала. „Изведнъж ще се окаже, че заедно сме го уредили. Тъй като бях премиер в продължение на година и половина, нямам контакт с Груевски. Последните ни контакти бяха, когато бяхме заедно блокирани в парламента от протестиращи. Точно там бяха и последните ни разговори“, каза Заев пред репортери по време на работното си посещение в Струмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа