Заемите за граждани с нов рекорден ръст

Влоговете на гражданите се увеличиха с 4,3 млрд. лв. за година. А общият размер на депозитите нарасна с 6,7 млрд. лв. и надмина 79 млрд. лв.

Опитите на БНБ да охлади кредитирането засега не дават резултат

Банките отпускат по-лесно финансиране

Потребителските заеми на граждани нараснаха със 17,9% за година и в края на март са в размер на 9,334 млрд. лв., обявиха от БНБ. Това е поредният рекорден ръст на заемите за текущо потребление след като през февруари и декември увеличението беше със 17,7% на годишна база. Жилищните заеми за домакинствата също нарастват с рекордни темпове - с 11,5%, или с 1,11 млрд. лв. за година. Предоставените от банките ипотечни кредити се увеличават с най-бързи темпове от 2009 г. насам. Само за година обемът на отпуснатите заеми за домакинствата нарасна с 2,2 млрд. лв.

Оказва се, че опитите на БНБ да охлади кредитирането засега не дават резултат. Още през миналата година БНБ реши, че от края на септември 2019 г. антицикличният капиталов буфер, приложим към отпуснатите кредити в страната, ще се повишава от 0% на 0,5%. А в края на март БНБ реши буферът да бъде увеличен на 1% от 1 април 2020 г., което означава, че банките ще трябва да заделят повече резерви за всеки отпуснат кредит. Опасенията на БНБ са, че при бъдещо покачване на лихвите или спад на икономическата активност ще се влоши способността на хората да обслужват кредитите си, което може да доведе до нарастване на лошите заеми.

Сред основните причини за бързото нарастване на потребителските заеми са ниските лихви и повишаването на доходите. Голяма част от българите са по-уверени във финансовите си възможности и взимат по-големи заеми. Все по-често домакинства взимат потребителски кредит дори, за да доплатят цената за покупката на имот. Друга причина за бързото нарастване на потребителските заеми, е че банките започнаха да отпускат по-лесно заеми и много хора, които досега взимаха бързи кредити, се обръщат за финансиране от банките, чиито лихви са много по-ниски.

Коментари

Задължително поле