Юнкер: Истината е, че Гърция влезе в еврозоната с фалшива статистика

Българска парламентарна делегация e на аудиенция при папа Франциск

Учителката Красимира Бакалова получи наградата на името на Аргира Жечкова

Министър Красимир Вълчев: Азбуката, езикът и книжовността са спойката и опората на националната ни идентичност

Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка на 7 юни

Фестивалът „Софийски музикални седмици“ представя уникалния културен живот на София

Половин век от първата си лекция отпразнуваха в същата аудитория възпитаници на Стопанска академия Участниците в срещата учредиха нов алумни клуб с името „НОУД ’73”

Йорданка Фандъкова: Невежеството ражда страх, а страхът – омраза и конфликти

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле: Честит празник и да живее България!

Президентът Радев: Българската писменост е наш щит

Най-бързите нокаути на профиринга

Риболовен турнир ще зарадва великотърновските деца

Вечната и святата… и… Навършиха се 28 г. от смъртта на Елисавета Багряна

409 изборни секции са разкрити във Великотърновско, допълнителни ще има в двата корпуса на областната болница 238 хиляди бюлетини са доставени за Великотърновски избирателен район

Заемите за граждани с нов рекорден ръст Опитите на БНБ да охлади кредитирането засега не дават резултат

Влоговете на гражданите се увеличиха с 4,3 млрд. лв. за година. А общият размер на депозитите нарасна с 6,7 млрд. лв. и надмина 79 млрд. лв.

Банките отпускат по-лесно финансиране

Потребителските заеми на граждани нараснаха със 17,9% за година и в края на март са в размер на 9,334 млрд. лв., обявиха от БНБ. Това е поредният рекорден ръст на заемите за текущо потребление след като през февруари и декември увеличението беше със 17,7% на годишна база. Жилищните заеми за домакинствата също нарастват с рекордни темпове – с 11,5%, или с 1,11 млрд. лв. за година. Предоставените от банките ипотечни кредити се увеличават с най-бързи темпове от 2009 г. насам. Само за година обемът на отпуснатите заеми за домакинствата нарасна с 2,2 млрд. лв.

Оказва се, че опитите на БНБ да охлади кредитирането засега не дават резултат. Още през миналата година БНБ реши, че от края на септември 2019 г. антицикличният капиталов буфер, приложим към отпуснатите кредити в страната, ще се повишава от 0% на 0,5%. А в края на март БНБ реши буферът да бъде увеличен на 1% от 1 април 2020 г., което означава, че банките ще трябва да заделят повече резерви за всеки отпуснат кредит. Опасенията на БНБ са, че при бъдещо покачване на лихвите или спад на икономическата активност ще се влоши способността на хората да обслужват кредитите си, което може да доведе до нарастване на лошите заеми.

Сред основните причини за бързото нарастване на потребителските заеми са ниските лихви и повишаването на доходите. Голяма част от българите са по-уверени във финансовите си възможности и взимат по-големи заеми. Все по-често домакинства взимат потребителски кредит дори, за да доплатят цената за покупката на имот. Друга причина за бързото нарастване на потребителските заеми, е че банките започнаха да отпускат по-лесно заеми и много хора, които досега взимаха бързи кредити, се обръщат за финансиране от банките, чиито лихви са много по-ниски.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ако доходите са високи, за какво ти е заем? Заемите се взимат тогава когато доходите ти не ти стигат, което пък означава, че са ниски или мизерни. Ма като започнат да пишат и ни маносват с откровени -д-е-б-и-л-и-з-м-и- и -к-р-е-т-е-н-и-з-м-и-.

  2. Велимирчо.. хабер си нямаш от икономика и пишеш глупости. Заеми се взимат, когато решиш да си купиш нещо, не искаш да харчиш спестявания, имаш високи доходи и можеш да си погасяваш кредита без проблем.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.