Най-малко 11 цивилни са били убити при турски удари в Сирия

Пучдемон се закани да формира ново правителство

Владислав Горанов ще председателства заседанието на ЕКОФИН в Брюксел утре

Грантаджии, зелени и протестъри с апетити към държавни пари

Теменужка Петкова: Всички енергийни дружества приключват 2017 г. на печалба

Грипна епидемия в Трявна, Дряново и Димитровград от утре

Румен Радев проведе среща с Андрей Бабиш

Задържаха още един от осъдените за грабежа в дома на семейство Анчови

Грипът настъпва и към област Монтана

Фернандо Каранга: Оставам до лятото

Софийският университет и BASF ще подпишат споразумение за сътрудничество

Пистатели и общественици подкрепиха Емил Кошлуков

Девет автора се конкурират в конкурса „Христо Фотев“

12,2 млн. евро за проекти в пограничния район между България и Сърбия

Ураганен вятър събори 6 ел. стълба в благоевградско село

Законно е общото събрание на МУ-София

Законно е провеждането на общо събрание на 11 октомври на Медицинския университет в София, постанови Софийският административен съд. Една от точките в дневния ред е искане на оставката на настоящия ректор проф. Вихра Миланова. Решението на магистратите е от 29 септември 2016 г. и е във връзка с жалби, подадени от проф. Миланова срещу свикването на събрание.

05-01-1

Жалбите остават „без разглеждане“, се посочва в решението на съда. Мотивът е, че „решението, с което се свиква общо събрание, не засяга права и интереси и не създава задължения за жалбоподателката или за трети лица. То е волеизявление, което е част от производство по евентуално издаване на индивидуални или общи административни актове /чл.21, ал.5 АПК/“.

Въпреки това страни, замесени в конфликта в МУ-София, продължават да оспорват законността на общото събрание. В понеделник просветният министър Меглена Кунева отново се намеси в работите на университета, призовавайки в писмо събирането да бъде отложено. Макар че има решение на съда от 29 септември, в становището на г-жа Кунева се посочва, че „произнасянето относно законосъобразността на насроченото за 11-ти октомври Общо събрание е в изключителната компетентност на съда и предвид важността на решенията, предвидени в дневния ред на Събранието,както и за да се гарантира тяхната законосъобразност, препоръчвам Общото събрание да се проведе едва след като бъдат решени по безспорен начин всички въпроси, свързани с легитимността му“ (точен цитат).

Междувременно стана ясно, че бившият ректор на вуза – акад. Ваньо Митев, който е сред инициаторите за свикване на общо събрание, е бил привикан за разпит, свързан с обвиненията срещу него – за нарушаване на трудовото законодателство, финансови злоупотреби и др., точно в деня на въпросното събрание – 11 октомври. То трябва да започне в 13 ч във ВМА.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.