Законно е общото събрание на МУ-София

Законно е провеждането на общо събрание на 11 октомври на Медицинския университет в София, постанови Софийският административен съд. Една от точките в дневния ред е искане на оставката на настоящия ректор проф. Вихра Миланова. Решението на магистратите е от 29 септември 2016 г. и е във връзка с жалби, подадени от проф. Миланова срещу свикването на събрание.

05-01-1

Жалбите остават „без разглеждане“, се посочва в решението на съда. Мотивът е, че „решението, с което се свиква общо събрание, не засяга права и интереси и не създава задължения за жалбоподателката или за трети лица. То е волеизявление, което е част от производство по евентуално издаване на индивидуални или общи административни актове /чл.21, ал.5 АПК/“.

Въпреки това страни, замесени в конфликта в МУ-София, продължават да оспорват законността на общото събрание. В понеделник просветният министър Меглена Кунева отново се намеси в работите на университета, призовавайки в писмо събирането да бъде отложено. Макар че има решение на съда от 29 септември, в становището на г-жа Кунева се посочва, че „произнасянето относно законосъобразността на насроченото за 11-ти октомври Общо събрание е в изключителната компетентност на съда и предвид важността на решенията, предвидени в дневния ред на Събранието,както и за да се гарантира тяхната законосъобразност, препоръчвам Общото събрание да се проведе едва след като бъдат решени по безспорен начин всички въпроси, свързани с легитимността му“ (точен цитат).

Междувременно стана ясно, че бившият ректор на вуза - акад. Ваньо Митев, който е сред инициаторите за свикване на общо събрание, е бил привикан за разпит, свързан с обвиненията срещу него - за нарушаване на трудовото законодателство, финансови злоупотреби и др., точно в деня на въпросното събрание - 11 октомври. То трябва да започне в 13 ч във ВМА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование